"Наглост и спектакъл" - гръцкият бизнесмен Каламарис с обвинения към Зартова и нейн бивш заместник

23 Февруари 2024 | 07:41
0 коментара
Общество
София
Наглост и спектакъл - гръцкият бизнесмен Каламарис с обвинения към Зартова и нейн бивш заместник

След изслушването на Владислава Цариградска, Невена Зартова и нейните бивши заместници, парламентарната комисия по случая "Нотариуса" изслуша гръцките бизнесмени Йоаким Каламарис и Анастасиос Дикос.

 

Именно те обвиняват бившия районен прокурор на София Зартова и заместника ѝ Борислав Георгиев във взаимодействие с Нотариуса, за да бъдат повдигнати несъстоятелни обвинения на гръцките инвеститори.

 

Гръцките бизнесмени обвързаха опита за тяхното изнудване с това, че са получили обвинения от СРП за неясно престъпление. По тези обвинения са им били определени рекордни парични гаранции и им е издадена забрана да напускат България. Те определят този период като кошмарен за тях, защото през това време групата около Нотариуса им е искала пари, за да им "оправи положението".

 

"Тези трябва да дават обяснения в институциите защо делата и кражбите на имотите на хората и на деди, и на баби на българите ги няма. Не тука. Усетихте ли наглостта, спектакъла? Колко дълбоко е? Защото играят роля, господа. И лицето Зартова не знае защо Божанов не е имал 20 дела, защото нейният кум беше на нейното място - Радослав Димов. Дали някой отиде на апелативен прокурор? И Огнян Герджиков е на баща ѝ кум", каза Йоаким Каламарис - бизнесмен.

 

И се обърна с въпрос към Невена Зартова:

 

Г-жо Зартова, вие асистент ли сте в СУ, преподавате ли?

Невена Зартова: Да.

Йоаким Каламарис: Там е заровено яйцето, разбирате ли - не при нас!

"Постановлението, с което Софийската градска прокуратура, по реда на служебния надзор, отмени трите обвинения, е защото се касае за гражданско-правен спор, който е решен чрез средствата на институционалния тормоз и методите на НПК и НК", посочи адвокат Ася Манджукова.

 

Каламарис призова депутатите да поканят на изслушване главния архитект на София Здравко Здравков.

"За да го попитате какъв терор от този човек имаха от лицето, това, което се прави на вода ненапита. Имало деца, ние нямаме (става дума за прокурор Борислав Георгиев, напуснал заседанието по-рано - б.р). Молбата ми е за главния архитект и неговия екип, защото ние не можехме да стъпим в общината заради терора на прокуратурата, да го попитате този човек какъв терор. Ние не сме престъпници, господа", добави Каламарис.

Прокурор Борислав Георгиев, който е бил наблюдаващ по това досъдебно производство, отговори, че е разследвал данни за извършено престъпление без да е зависим от когото и да е било.

 

Заседанието приключи малко преди 23 часа, след близо 8 часа разисквания.

 

Източник БНТ

Добавете Вашия коментар

TOP