На този ден преди 11 г. земетресение с магнитуд 5,9 по Рихтер разтърси Перник

22 Май 2023 | 20:36
0 коментара
Общество
Перник
На този ден преди 11 г. земетресение с магнитуд 5,9 по Рихтер разтърси Перник

На този ден преди 11 г. земетресение с магнитуд 5,9 по Рихтер разтърси Перник. Земетресението е усетено в цялата страна.  Трусът е регистриран в 3:00 ч., а  епицентърът е на около 10 км югозападно от центъра на града - между Перник и Радомир. До 4:30 ч. са регистрирани над 16 вторични труса, като най-силният е с магнитуд от 4,2 - 4,3 по скалата на Рихтер. Няма жертви. Нанесени са материални щети на над 60 процента от сградния фонд в Община Перник. 

В 03:12 ч на 22 май БТА съобщава:

София, 22 май 2012 г.  Силно земетресение разтърси София
малко след 3 ч. тази нощ, последвано
от по-слаби вторични трусове  

Минути по-късно информацията е обновена:
София, 22 май 2012 г. 3:32 ч. /Димитрина Ветова, БТА/ Земен трус с магнитуд по първоначални данни 5 до 5,8 по Рихтер разтърси София тази сутрин малко след 3 ч. тази сутрин, съобщиха на БТА дежурните сеизмолози от института по геофизика при БАН.
    Епицентърът е в селата около Перник. 

В  03:44 ч. и Ройтерс информира за силния трус, позовавайки се на Геофизичния институт на САЩ : 
Вашингтон, 22 май 2012 г. /БТА/ Силен земен трус с магнитуд 5,8 разтърси България в 3 ч. сутринта, на относително малка дълбочина от 9 км, с епицентър на 23 км запад-северозападно от София, съобщи Геофизическият институт на САЩ.
    Засега няма съобщения за жертви или щети, добавя Ройтерс.

Един час по-късно вече е уточнено, че трусът е с магнитуд 5,9. 

София, 22 май 2012 г. 04:02 /БТА/
    По данни на Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН земетресение с магнитуд около 5,9 по скалата на Рихтер е регистрирано в 3 ч. тази сутрин, с епицентър на около 20 км в югозападна посока от София, съобщи главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението към МВР.
    Земетресението е усетено на територията на страната. За момента няма данни за жертви и материални щети. 

Кореспондентът на БТА в Перник пише: 
Перник, 22 май 2012 04:10 ч. /Елка Робева, БТА/
    Епицентърът на земетресението тази нощ бе на 6 км от Перник,  съобщи  заместник-кметът на Перник Станислав Владимиров.
    По данни на общината са разрушени само комини на стари блокове и къщи. Трусът не е нанесъл сериозни материални щети. Засега не се съобщава за жертви.
    Земетресението бе усетено много силно в града. Перничани напуснаха жилищата си и някои от тях отпътуваха по селата. 

***
София, 22 май 2012 04:20 ч. /Димитър Абрашев, БТА/
            Подадени са няколко сигнала за паднали комини и напукани къщи в района на епицентъра на земетресението, каза за БТА началникът на националната пожарна и спасителна служба Николай Николов.
            Започнали са огледи на обекти в София, екипите на пожарната и полицията са на терен и успокояват хората, каза Николов.

В оперативния щаб на Столичната община, който се е събрал веднага след земетресението,  постъпват сигнали за  паднали комини и  мазилка, както и за спукан водопровод в столичен квартал.  

София, 22 май 2012 04:32 /Димитрина Ветова, БТА/
            Над 16 са последващите земни трусове на регистрираното земетресение в 3 ч. с магнитуд от 5,8-5,9 по скалата на Рихтер, с епицентър на десет километра от Перник. Това съобщи за БТА Николай Милошев - директор на Националния институт по геофизика, география и геодезия при БАН.   

В 4:30 ч. е усетен нов трус с магнитуд от 4,2-4,3 по скалата на Рихтер и е най-силният от тези над 16 труса, които са регистрирани след първия. 
Появяват се и слухове за проблем със стената на Язовир „Студена“, което предизвиква паника. В ранната утрин на 22 май  БТА информира:

Перник, 22 май 2012 05:43/Елка Робева, БТА/
    Стената на язовир Студена е здрава и не е засегната от земетресението, заяви регионалният говорител на МВР Венцислав Алексов.
    На място са изпратени екипи, които обследват здравината на съоръжението. По данни на Гражданска защита няма никакви изменения. 
    Населението на Перник изпадна в паника и след поредицата от трусове хората напускат жилищата си и бягат към близките села и планината Голо бърдо.
Гражданска защита съобщава, че засега няма причина за притеснение. 
    Според Областната дирекция на МВР са разрушени само комини на стари сгради. Има много напукани къщи. Паднала е къща в квартал „Рудничар“, която е била в изключително лошо състояние, уточни Венцислав Алексов

***

София, 22 май 2012 07:12 ч./Десислава Пеева, БТА/
    В "Пирогов" са приети след земетресението 65 души, казаха за БТА от лечебното заведение. В Клиниката по травматология са настанени 19 човека с луксации на раменни стави, 15 са приети в Клиниката по хирургия. 
    На преглед в кабинет по вътрешни болести са преминали 17 пациенти, основно с оплаквания от повишено кръвно налягане или с временна загуба на съзнанието. В Клиниката по неврохирургия са били прегледани 14 пациенти.
            

София, 22 май /Десимира Миткова, БТА/
    Служителите на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" и колегите им от областните дирекции на МВР продължават да обхождат засегнатите от земетресението райони, съобщиха от МВР.
    В двата областни града са формирани кризисни щабове, които координират действията на структурите на местната и на изпълнителната власт. Извършеният оглед на язовирите е показал, че съоръженията са изправни, а стените им са без пукнатини. Сградите, по които са установени щети, ще бъдат посетени от комисии, назначени от кметовете на общини, за съставянето на протоколи.
    До 7.30 часа са регистрирани над 30 вторични труса с магнитуд между 2,5 и 3 степен по Рихтер. За последните три часа не са отчетени нови трусове.
    В Столичната противопожарна служба са постъпили 110 съобщения от граждани, които имат нужда от помощ за разчистване на повредено имущество. Досега съдействие е оказано в 58 случая, а в момента аварийно-спасителните групи работят на други десет адреса. Най-честите оплаквания са свързани с напукани стени, паднали комини и отломки, затиснали превозни средства.
    На територията на Радомир има спукан водопровод и водоснабдяването временно е преустановено. Екипи на ВиК работят за отстраняване на аварията. Създадена е организация за доставяне на питейна вода с водоноски. 
    Временно е прекратена работата на ТЕЦ-Перник, за да се извърши проверка на целостта на съоръженията и детайлите. Огнеборците вече обхождат с комисиите кварталите на Перник за установяване на степента на щетите на засегнатите сгради.


    Часовникът на Минната дирекция в Перник, който е един от символите на града, е спрял през тази нощ в 3.05 часа.
    Минната дирекция, която е обявена за паметник на културата, е построена през 1932 година. Извисяващата се оттогава часовникова кула дълги години властва като височина над целия град. Монтираният на кулата часовников механизъм "Бреге" е свързан с още 30 по-малки стенни часовници в сградата.
    Жителите на Перник продължават масово да напускат града, въпреки че видимо напрежение няма. Мнозина ще прекарат идващата нощ в околните села. Някои вече са вдигнали палатки пред домовете си. Част от жителите на града, чиито домове са силно засегнати от труса, ще бъдат настанени временно в общинската болница. Създадена е организация при необходимост болни граждани да бъдат прехвърлени към столични клиники.
     Проверяват се на място щетите в близките до Перник села. От с. Витановци е получен сигнал за 10 полусрутени къщи, сериозни поражения има и в с. Дивотино. Уточняват се щетите и в гр. Батановци и в с. Мещица. В 16.00 ч. започна поредното заседание на Кризисния щаб.източник:БТА/ ГЕНКА ИВАНОВАМИЛЕНА ГЕОРГИЕВА

Добавете Вашия коментар

TOP