Кубрат Пулев: Медиите могат да насочат децата към правилния път

14 Юни 2022 | 14:14
0 коментара
Спорт
Кубрат Пулев: Медиите могат да насочат децата към правилния път

Няма време за бездействие, трябва да бъдете по-активни. С тези думи боксьорът Кубрат Пулев се обърна към участниците в организираната от медийния регулатор дискусията на тема „Отражението върху децата на достъпните за тях риалити формати”.

"От медиите и телевизията зависи нещата да бъдат ценностно ориентирани. Трябва да има активни действия във всички градове в страната, за да бъде иновативно”, коментира още Пулев, изразявайки възмущението си от риалитата в България и призова към по-активна роля на СЕМ.

„Време е децата да се насочат към правилния път за това откликнах и на поканата на СЕМ. Няма време за бездействие”, допълни Пулев. Най-добрият български боксьор в тежка категория също така направи подарък на медийния регулатор – една от своите боксови ръкавици като символ на борбеност и постоянство.

Във форума взеха участие и психолози, и педагози, представители на Държавна агенция за закрила на детето, на неправителствени организации.

 

Според Анна Танова, изпълнителен директор на АБРО, трябва експертизата да се основава на трайни източници, за да има качествени резултати формати.

„Национално изследване за поведението на децата в интернет пространството е необходимо. Къде потребяват, какво потребяват децата и дали съдържанието е регулирано – е важен аспект на дискутираната тема. Именно за това такъв иницииран обществен дебат е едно добро начало”, заяви Танова.

Мария Бресничка от Националната мрежа за децата резюмира обективни данни за поведението на децата в интернет пространството.

„Децата не гледат новини, но следят системно медийното пространство, точно за това инфлуенсърите са изключително важни”, каза Бресничка и добави също така, че участието на деца в риалити формати не се отразява добре върху тях. За пример тя даде предаване, което съвсем скоро бе излъчено в една от националните медии и предизвика разнопосочни мнения и дискусии в обществото пространство. Според нея важни въпроси са информираността на децата и техните родители за последствията от тези участия, дали все пак децата са икономически защитени.

„Съдържание, насочено към деца, трябва да бъде създадено, защото такова липсва”, коментира още тя.

 

Ивайло Шопски, който е автор на няколко телевизионни предавания от 2017 г. и участник в риалити формат, също бе част от участниците в дискусията. Според него децата и родителите не правят голяма разлика между това, което се случва в риалити предаванията и в реалността, и за това ролята на медиите е належаща.

Шопски сподели възмущението си от недостига на пари за детски образователни предавания, за сметка на риалити такива.

Гостите на пресконференцията се съгласиха за формирането на конкретна кауза, като например идеята за образователно предаване. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP