Инж. Дамян Дамянов: За 1 година сме залесили 3800 дка високо в планината

08 Април 2016 | 14:23
0 коментара
Общество
Инж. Дамян Дамянов: За 1 година сме залесили 3800 дка високо в планината

По случай Седмицата на гората ЮЗДП показаха на журналисти основно ремонтирания бараж на река Хърсовска, както и разсадника в село Микрево

През 2015 година на територията на Югозападно държавно предприятие са добити 70 000 куб.м дървесина. Това заяви вчера инж. Дамян Дамянов – директор на ЮЗДП.

„Новото при нас е, че започнахме електронен търг за дървесина. Всеки желаещ може да си поръча необходимото му количество по интернет. Освен това за 1 година сме залесили 3800 дка високо в планината, като паралелно с това горските работници преследват и бракониерите. Снощи в района на Симитли хванахме джип натоварен с бракониерска дървесина, който задържахме”, каза още инж. Дамян Дамянов.

 

По случай Седмицата на гората експерти от предприятието показаха на журналисти основно ремонтирания бараж на река Хърсовска, която се влива в Благоевградска Бистрица, както и разсадника в село Микрево.

„Този бараж е първия от 60-те баража, намиращи се на територията на ЮЗДП, които започнахме основно да ремонтираме“, каза Калин Зашев, директор на ТП към ЮЗДП.

 

При силни дъждове и снеготопенето река Хърсовска често приижда и може да причини проблеми на Благоевград, затова започнахме с този бараж. Вложихме 180 000 лева в бетонирането на баража на реката, която като площ заема 30 000 дка по протежението си.

След това представителите на медиите бяха заведени в разсадника, който се намира в село Микрево. Той е предимно за тополи е на площ от 131 дка.

„Това е един от 5-те базови разсадници на територията на ЮЗДП. Тук се произвеждат  фиданки от топола, сребролистна липа, туя, пауловния и редица декоративни храсти”, каза Йордан Велков, който отговаря за дръвчетата.

 

От една година 4-мата работници в разсадника са направили и маточна градина, от която се получават резниците, които после се превръщат във фиданки. Тополите и особено пауловнията се засаждат покрай коритата на реките и служат за тяхното укрепване. Корените на пауловнията са плитки, но в радиус достигат до 3-4 метра.

Дни преди Седмицата на гората в границите на селата Микрево, Струмяни и Илинденци бяха засадени 700 фиданки от видовете питомен кестен и източна туя, които са произведени в разсадника. Югозападното държавно предприятие - "ДГС Струмяни" е  предоставило безплатно фиданки и на общините в Кресна и Сандански, които са заявили желание да залесяват.

Днес пък служители на ЮЗДП и студенти от Югозападен университет „Неофит Рилски“ засадиха дръвчера в района на язовир Стойковци.Е79

Добавете Вашия коментар

TOP