Информационен бюлетин на МВР за област Кюстендил

19 Февруари 2024 | 21:26
0 коментара
Общество
Кюстендил
Информационен бюлетин на МВР за област Кюстендил

43-годишен мъж е задържан в ареста на РУ Бобов дол в края на миналата седмица за упражнено домашно насилие -  в нетрезво състояние е опитал в петък вечерта да нахлуе в жилището, в което живеят майката и трите му деца. По случая е образувано досъдебно производство, уведомен е дежурен прокурор.

Бързо полицейско производство е образувано в края на миналата седмица в РУ Кюстендил за нарушаване на съдебна заповед за защита от домашно насилие – 43-годишният мъж е задържан в ареста на РУ Кюстендил, за случая е уведомена прокуратурата.

В събота призори е постъпил сигнал в ОДМВР – Кюстендил, че в болницата в града е постъпил пациент със счупен нос след сбиване. Полицейски екип е предприел действия по изясняване на случая, единият от участниците в инцидента, който е възникнал пред увеселително заведение в града, е задържан. Той е 38-годишен местен жител. По случая е образувано досъдебно производство, уведомена е прокуратурата.

Вчера в РУ Дупница е образувано бързо полицейско производство за нарушаване на съдебна заповед за защита от домашно насилие. 36-годишният извършител на деянието е задържан с полицейска заповед, за случая е уведомена прокуратурата.

Досъдебно производство е образувано вчера в РУ Кюстендил за повреждане на чужда собственост – счупени са предни панорамни стъкла на 2 леки автомобила, които са били паркирани пред дома на собственика в с. Слокощица. За случая е уведомена прокуратуата.

2 пътни произшествия са възникнали в края на миналата седмица в областта – в петък инцидентът е възникнал на АМ „Струма“ между л.а. „Мазда“, управляван от 50-годишна водачка, и л-а- „Мерцедес“, управляван от 69-годишен водач.Пострадали са пътничка в маздата и водачката, настанени са в дупнишка болница. Досъдебно производство е образувано по случая, уведомена е прокуратурата. Тестовете на двамата водачи за употреба на алкохол и наркотици са отрицателни.

 

Вчера в Дупница е била блъсната пешеходка от л.а. „Тойота“, управляван от 56-годишен водач. 40-годишната пешеходка е закарана за лечение в столична болница с фрактура на зъби. Тестът за употреба на алкохол и наркотици на водача е отрицателен. Досъдебно производство е образувано по случая в РУ Дупница, уведомена е прокуратурата.

9 пожара са възникнали в края на миналата седмица в областта, противопожарните екипи не са допуснали щети. Причина за възникването на пожарите е небрежно боравене с открит огън.

За периода от 01.02.24 г. до 16.02.24 г. са обслужени общо   41 произшествия, от тях 12 в урбанизирани територии и 29  в извън урбанизирани. 37 от тях са причинени поради небрежно боравене с открит огън, а 4 – от късо съединение в електропроводните линии.

Повишаване на температурите и слънчевото време  през последните дни е предпоставка за възникване на пожари и усложняване на пожарната обстановка.

Въпреки редицата предупреждения на служителите от РДПБЗН – Кюстендил, продължава паленето на сухи треви и храсти, което е нарушение на нормативната уредба,  като основна причина остава небрежност при бораване с открит огън. Слънчевото време предразполага  земеделските  стопани и граждани да почистват своите стопанства и лични дворове, като същото е задължително да става чрез извозване на сухата растителна, отпадъчна  маса, а не чрез изгарянето й.

Абсолютно е ЗАБРАНЕНО в земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици) паленето на стърнища и други растителни остатъци и използването на открити огнеизточници. Не се разрешава изгарянето на горими отпадъци и други растителни остатъци в свободните дворни площи.

Административната санкция за палене на стърнища и изгаряне на горими отпадъци, съгласно ЗМВР е от 200 до 2000 лв.

Служителите провеждат информационна-разяснителна дейност за риска от пожари и за формиране на необходимото поведение и действия при евентуално възникване на такива.  Участват съвместно с представители на ОДМВР Кюстендил в мобилни екипи в малките населени места, срещи в кметства и други. Разпространяват материали с информация касаеща правилата за пожарна безопасност.

При забелязан  пожар, съобщете незабавно на тел.112.

Добавете Вашия коментар

TOP