Инфарктен пленарен маратон в Народното събрание днес

04 Май 2022 | 07:14
0 коментара
Политика
Инфарктен пленарен маратон в Народното събрание днес

Инфарктен пленарен маратон ще бъде днешният ден в Народното събрание

Първоначално, депутатите се събират на редовно заседание, след което в 15:30 ч. започва и извънредното заседние. Темите са две- газовата криза и военната помощ за Украйна.

Предвидено е изслушване на премиера Кирил Петков, както и на министъра на енергетиката. Депутатите ще чуят доклад на директорите на енергийните дружества, както и на спецслужбите.

Втора точка в програмата е решението за предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна.

Парламентът трябва да гласува дали да даде мандат на кабинета „Петков". Към момента предварителните нагласи показват, че само „Възраждане” и БСП не одобряват военната помощ.

 

След близо 2 часа заседание снощи Съветът на управляващата коалиция не успя да изработи единна позация и завърши без съгласие и  без партньорите да дадат изявления.

Така днес пленарната зала ще се гледат и трите внесени проекта, но работата по намиране на консенсусна формулировка продължава ще продължжава до последно.

Преди дни председателят на БСП, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова предупреди, че ще напуснат управляващата коалиция, ако Министерският съвет гласува оръжие за Украйна.

"Позицията ни няма да се промени", коментира Нинова..

Миналата седмица представители на управляващата коалиция бяха на посещение в Киев и се срещнаха с президента на Украйна Володимир Зеленски. БСП не изпрати свой представител в българската делегация в Украйна, водена от министър-председателя Кирил Петков. След завръщането си, премиерът обясни, че Зеленски не е искал оръжие, а  помолил за ремонт на стара руска, която страната вече има.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP