Горският шеф с Лексуса въртял частна фирма за сафари

18 Юли 2016 | 00:44
0 коментара
Общество
Горският шеф с Лексуса въртял частна фирма за сафари

Скандален наем на луксозен хибрид „Лексус” за 72 000 лв. годишно е причината за уволнението на шефа на Северноцентралното държавно предприятие в Габрово Иван Недков. По разпореждане на премиера Бойко Борисов в петък министър Десислава Танева го освободи от поста за “нарушаване на правилата за добро управление и сключване на неизгоден договор”. Преди това тя е запознала министър-председателя със сигнала срещу Недков, съобщава „24 часа”.Уволненият горски шеф е обявил поръчката още през ноември миналата година. Тогава тя съвпадна с други процедури за покупката на луксозни джипове по 200 000 лв. при 4 от 6 държавни горски предприятия. След медийните публикации Недков е свалил от интернет поръчката за хибридния автомобил. Мотивът да е само на сайта на Северноцентралното предприятие и да не е обявена другаде е, че по закон се води малка. Тя е за 60 000 лв. без ДДС, или общо 72 хил. лв. с начисляване на данъка.
 
Скандалното е, че това са държавни пари за наем на лек автомобил и то само за 1 година, или ако например Недков кара колата 3 г., ще бъдат платени 216 000 лв., и то без тя да стане собственост на горското предприятие. Още в критериите за поръчката - бензиново - електрически хибрид от над 220 конски сили с куп екстри, насочват към определена марка и модел. Така, въпреки че Недков би трябвало да е спрял сам поръчката, се оказва, че 7 месеца по-късно е сниман неколкократно от Нова телевизия да кара въпросния „Лексус”.
 
Камерата го хваща пред централата на предприятието, на паркинг в Габрово, да го кара из града и да пътува с него към имението си в близко село. След това отново се появява липсващата информация за поръчката в интернет, като има и заповед за прекратяване, подписана от директора. Създаването на файла за това обаче не е станало преди 7 месеца, както бе обявено, а едва преди дни - на 1 юли след едно от посещенията на екипа на Нова тв в Габрово. Скандалното е и, че доставчик на лексуса е габровска фирма, която вече е захранвала горското предприятие с 19 луксозни джипа, взети на лизинг с обществена поръчка за над 1 млн. лв.
 
Веднага след разследването, министър Танева обяви, че е забранено обществени пари да се харчат за наем на скъпа лека кола. Тя е възложила проверка на инспектората на земеделското министерство, която да провери цялостната дейност на Северноцентралното държавно предприятие. След нея може да се окаже, че скандалният наем на луксозния хибрид не е единственото нарушение на Иван Недков.
 
Сред ловните среди е всеизвестно, че голямата страст на уволнения горски са сафаритата, за които се смята за ненадминат в България. От много години Недков има частна фирма (след 2009 г. я прехвърля на сина си), която организира лова в Черния континент на известни български бизнесмени, политици, футболисти, от ъндърграунд средите и т.н. А едно сафари може да си позволи само ВИП персона - струва от 100 000 долара нагоре. Според запознати фирмата на Недков предлага в България и скъпата оптика за лов на германската „Цайс”.
 
Вероятно заради връзките с влиятелни политици и бизнесмени Иван Недков е непоклатим на държавния си пост, въпреки смяната на правителства с различен цвят. Той е назначен за директор на Северноцентралното държавно предприятие още от бившия земеделски министър Мирослав Найденов през 2011 г. и оцеля при кабинета “Орешарски” и всички служебни правителства. Очевидно контактите му в политическите среди са сериозни, което е обяснимо, като се има предвид, че е бил шеф в ловното стопанство в Лъгът още отпреди 10 ноември 1989 г. При него са идвали десетки влиятелни политици, които стрелят без да плащат и ядат вкусните ястия в стопанствата. И в замяна вероятно се отплащат, като осигуряват облаги, каквито не се полагат на държавни служители и ги правят недосегаеми за законите, които би трябвало да спазват.

Добавете Вашия коментар

TOP