Едва 62 400 лв. трябват за да спрат смъртоносните изпреварвания до Кресна

01 Юли 2022 | 10:22
0 коментара
Бизнес
Едва 62 400 лв. трябват за да спрат смъртоносните изпреварвания до Кресна

62 400 лева са необходими, за да се поставят делениатори – колчета, които да разделят двете платна на Кресненското дефиле. Те ще са през 15 метра – има такова решение на Държавната агенция за безопасност на движението, а регионалният министър Гроздан Караджов обеща преди месец, че ще са на пътя до 17 юни. Предвидено е да ги има на още 6 местa. 

Две седмици след датата, цитирана от Караджов, едва в 500 метра от участъка има конуси. За разлика от колчетата, те не са прикрепени по никакъв начин към пътя. Тъй като са изцяло пластмасови, в горещи дни не е изключено дори да се разтопят. Колчетата, за които има решение, ще са с метална основа и гумени нагоре. Ако бъдат поставени на целите 18 км между Симитли и Кресна, ще струват 62 400 лева при цена от 52 лева за едно, каквито са офертите за една бройка на дребно. Самото дефиле е с 4 километра по-късо. Така за самия район са нужни 933 колчета с обща цена 48 333 лева.

Технологията, по която се слагат, е причината те да не са поставени, обясниха за “24 часа” от Агенция “Пътна инфраструктура”, които стопанисват пътя. Оттам обясниха, че ще са готови до месец. Ако са на 15 метра, както е по план, а човек кара с ограничението от 50 км/ч, то той ще минава разстоянието от едната до следващата преграда за точно една секунда и половина. Или малко по-бързо, ако се движи с 60 км/ч, което реално е законно, тъй като за превишение на скоростта с до 10 км/ч санкция в Закона за движение по пътищата не е предвидена. За такова време нито един шофьор не би успял да се промъкне между колчетата, посочиха експерти, с които “24 часа” разговаря. Те обясниха, че е обсъждан и вариант да се сложат прегради на по-малко разстояние. Той обаче отпаднал, тъй като се приела тезата, че автомобили с повреди трябва да могат да стигнат до най-близката отбивка. А 10 метра биха ги затруднили и създали проблеми в движението.

Абсолютно всички катастрофи в дефилето са в район до 40 метра след завой, разказа полицай, който работи на участъка. Той обясни, че става дума за следното – шофьор вижда права и решава да изпреварва. 100-те метра обаче не му стигат, а от завоя изскача кола в насрещното и двата автомобила се удрят челно.

Именно заради това преди повече от месец правителството взе решение да забрани изпреварването в района. Въведе и ограничение от 50 км/ч.

Добавете Вашия коментар

TOP