Димитър Капитанов хвърли оставка като зам. председател на ОбС – Петрич

22 септември 2022 | 16:58
1 коментара
Димитър Капитанов хвърли оставка като зам. председател на ОбС – Петрич

Общинският съветник от БСП Димитър Капитанов хвърли оставка като зам. председател на ОбС – Петрич след серия атаки срещу кмета Д. Бръчков в опит за разпалване на политически страсти и използване на общинската сесия за предизборна трибуна. Както struma.bg писа, това стана на вчерашната сесия, която бе ръководена от общинската съветничка от ГЕРБ Светла Данаилова, другия зам. председател, поради отпуск на председателя Георги Тренчев.

В началото на 30-ото редовно заседание по предложение на кмета Димитър Бръчков бяха внесени за разглеждане 3 извънредни точки в дневния ред – гласуване от 20 000 лв. помощ за община Карлово за възстановяване на щетите от проливните дъждове, удължаване с 6 месеца на срока за отпускане на безвъзмездна финансова помощ за социално слаби и болни жители на общината, които се отпускат като патронажна грижа и по ОП „Развитие на човешки ресурси“, както и продажба на сграда в с. Мендово от 725 кв.м, предвидена за фотоволтаична централа.

След като допълнителните точки бяха включени към предварително одобрените 43 точки в дневния ред, бе дадена думата за традиционните питания и изказвания. Пръв взе думата кметът на село Самуилово Кирил Стоянов, който изрази недоволство, че няма отпуснати средства за ремонт на улици, а след последните валежи две от тях били тотално разбити, като на ул. „Княз Александър” вече казвали „Дере Княз Албександър“, а причината за това била водата, стичаща се от с. Коларово вследствие неправилно проектиране.  Пешеходната алея между двете села пък била запустяла и тревясала, та учениците ходели по пътното платно с риск за тяхното здраве, добави кметът на с. Самуилово и уточни, че това са въпроси на хората.

След него на трибуната застана общинският съветник Димитър Капитанов, който заяви, че в знак на несъгласие подава оставка като зам. председател, тъй като дневният ред и решенията на ОбС – Петрич се вземали от кмета. Той заяви, че всички кадрови назначения в училищата също минавали през кмета. През последните години били направени 80 назначения, като самите учители, които „не знаели къде се намират“, казвали, че се ползват от протекцията на кмета и техните СV-та били на бюрото му.

„Тези хора не знаят да ви пазят гърба”, обърна се към кмета Капитанов и заяви, че учителите били неподготвени , а нивото на образованието спаднало драстично в сравнение с времето на социализма. След това Капитанов вкара любимата си тема за с. Коларово, за да попита отново за изградената подпорна стена в дерето, като предупреди, че ще отнесе случая до Инспектората на РДНСК и прокуратурата.

Веднага след него на трибуната застана общинският съветник Илиан Ушев, който „пое топката“, като изрази съгласие с казаното за назначенията на учителите, сред които имало такива, които пишат с правописни грешки.  Той се спря по-обстойно на ФК „Беласица“, като поиска да бъде сформирана комисия за проверка на финансовото състояние на общинския клуб, за който били дадени стотици хиляди левове. 6-месечният договор на управителя изтичал, а се говорело, че треньорските заплати били от порядъка на няколко хиляди лева, добави Ушев.

Кметът Димитър Бръчков определи изказванията на двамата съветници като нормални в предизборно време. „Единият говори за отминал комунистически строй, другият за някакви легенди. Единият е назначил другия на работа, а говорят за някакви CV-та. Те са постъпвали при мен като работодател на община Петрич, нищо повече. Ако има нарушения, те се следят от ДНСК – нека се провери. Нека се направи комисия и се обсъди и ФК „Беласица“. На кмета на с. Самуилово ще напомня, че са направени сериозни инвестиции през годините, навсякъде има износени улици, правят се проекти“, отговори кметът на атаките.

Д. Капитанов репликира към кмета: „Можете да получавате CV-та за служители от администрацията. Не съм назначен от Ушев на работа във ВиК, а от други хора. Вие пък ме пенсионирахте ведната след навършване на пенсионна възраст, а в други общински предприятия се държат хора пенсионери“.

След размяната на политически стрели се пристъпи към приемането на отчета за работа на ОбС за първото полугодие, като общинският съветник Ушев поиска отлагане на точката за следващата сесия, тъй като имал въпроси към председателя Георги Тренчев.

След пояснението на председателстващата Светла Данаилова, че това е отчет за свършеното от всички съветници, той се отказа от предложението си и в крайна сметка отчетът, който дава статистика за решенията и приетите подзаконови актове, бе приет без възражения.

Тандемът Ушев-Капитанов продължи в същия атакуващ стил и при разглеждане на следващите точки. При обсъждане на предложението за удължаване на срока за погасяване на кредит, отпуснат по проект за саниране на сгради, Ушев поиска обяснение за финансовите корекции, които плаща общината, тъй като оставало впечатление, че парите ги давали като „чушки“.

Наложи се кметът Д. Бръчков да обясни, че финансови корекции се налагат на всички общини по програмата „Региони в растеж“ и след реакция на Националното сдружение на общините програмата е спряна.

Подробни разяснения бяха направени и при обсъждане на точките, свързани с предложения за сключване на договор за кредит за краткосрочен общински дълг за ремонта на читалище „Братя Миладинови“ в Петрич, за отпускане на временен безлихвен заем от общинския бюджет по проект за социално-икономическа интеграция на уязвими групи, по годишния отчет за общинския дълг, както и за разходите за отпадъци, като стана ясно, че заради ковидната пандемия РИОСВ е намалила наполовина таксата за общината.

Без възражение бе гласувано предложението за отпускане на 20 000 лв. помощ за пострадалите карловски села.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА в.Струма


Петрич публикува:
22 септември 2022 | 19:54
Нямат край номерата на Капитанов, да поддава оставка и от общински съветник.Ама заедно с другата съветничка от БСП.

Добавете Вашия коментар!