ЧСИ продава 9 дка имот до Банско на проваления концесионер на водоем в с. Баня и кумец на Румен Овчаров – Георги Георгиев

30 юни 2022 | 08:07
0 коментара
ЧСИ продава 9 дка имот до Банско на проваления концесионер на водоем в с. Баня и кумец на Румен Овчаров – Георги Георгиев

Четвърт милион лева продажна цена за 9 дка земя в местността Бански път обяви частен съдебен изпълнител. Точният размер на терена е 9100 кв.м, а определената цена – 249 280 лв., което прави първоначална цена от 27 393 лв. за декар. Земята е собственост на проваления концесионер на водоема в разложкото с. Баня „Бане ризортс“ ЕООД, чийто управител е един от най-мощните софийски бизнесмени Георги Георгиев, кумашин на Румен Овчаров.

През 2016 г. фирмата взе на концесия за 25 г. водоема, но само година по-късно бившият кмет на Разлог Красимир Герчев скъса договора поради неизпълнение на задълженията на концесионера, включително и ремонт на изпускателния кран, поради което се наложи източване на водоема и оттам – до обезводняването на река Пихла, ползвана от с. Баня за напояване. Наложи се общината да бръкне в касата и да плати сама 10 000 лв. за ремонт на съоръжението. Тогава стана ясно, че концесионерът не е изпълнил нито едно от задълженията си за първата година от концесията, включващи инженерно-геоложки проучвания, възстановяване на язовирната стена, изчистване леглото на водоема, монтиране на уред за измерване на водните количества, изготвяне на хидроложки доклад и авариен план, изчистване коритото на река Пихла и благоустрояване на прилежащата територия – обещана от Георгиев инвестиция на обща стойност 143 822 лв.

Скъсаният концесионен договор обаче една ли е засегнал сериозно Г. Георгиев, като се има предвид, че в Търговския регистър името му се свързва с 22 фирми с различен предмет на дейност. Г. Георгиев е и от знаковите лица на заменките, благодарение на които предприемчиви българи придобиха безценни гори срещу свои запуснати неатрактивни ниви.

В София Г. Георгиев е известен като строителен предприемач с апетити към ценни имоти. Един от най-грубо придобитите от него е огромен терен до Панчаревското езеро. Инвеститор там е фирмата му „Пиринска туристическа компания“ АД, която започва инвазията с наемане на 10 дка от районната администрация в Панчарево срещу по-малко от 550 долара на месец. Идеята на Георгиев е да прави водно-развлекателен център. В инвестиционното му намерение от 2004 г. обаче е описано, че атракционите ще са върху терен от 104 дка, от които 60 дка са горска територия. Явно още тогава Георгиев е бил убеден, че ще успее да получи от държавата горите, които реално получава половин година по-късно със заповед от 6 юли 2004 г. на тогавашния министър на земеделието и горите, и то срещу невероятната цена от 2,39 лв. квадрата. Следващият му ход е да предложи замяна и на Столичната община – тя да му даде 10-те дка, на които е бил наемател, а той да й предостави 2 панелки от 68 и 44 кв.м в столични квартали. 

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма


Добавете Вашия коментар!

АНКЕТА

Одобрявате ли връщането на маските заради Ковид вълната?