Благоевград почете паметта на Гоце Делчев, навършват се 151 години от рождението на българския революционер

04 Февруари 2023 | 11:19
0 коментара
Култура
Благоевград почете паметта на Гоце Делчев, навършват се 151 години от рождението на българския революционер

Благоевградската общественост отбеляза 151 години от рождението на видния български революционер Гоце Делчев. В знак на признателност и преклонение към делото и личността му, цветя пред паметника на пл. „Македония“ положи кметът Илко Стоянов.

В протокола взеха участие още представителна рота към 3-то Бригадно командване – Благоевград, представители на институции, учебни заведения, политически партии, общественици и граждани. Знакови моменти от живота и делото на големия български революционер припомни Ивана Дякова, организатор към отдел „Култура“ в Община Благоевград. Ритуалът завърши с химна на Република България, изпълнен от Биг Бенд – Благоевград.

Гоце Делчев (Георги Николов Делчев) е един от най-видните български революционери. Възпитан в духа на родолюбие, патриотизъм и уважение на семейните ценности, той записва името си в историята и е сред най-значимите фигури в борбата за освобождението на българските земи, оставени под турско робство и след 1878 г. Гоце Делчев е основател, водач и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети. Думите на войводата „ Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование между народите” носят своето пророческо послание и в наши дни.

Добавете Вашия коментар

TOP