144 милиона евро годишно отиват в селските региони от догодина

23 Октомври 2015 | 08:08
0 коментара
Общество
144 милиона евро годишно отиват в селските региони от догодина

144 милиона евро годишно ще получават винопроизводителите и земеделците по европрограмата „Развитие на селските региони”. Това заяви министърът на земеделието Десислава Танева в сутрешния блок на БНТ.

Тя уточни, че европарите няма да достигнат за всички желаещи да ги получат. Само 9% от 70 000 регистрирани земеделски стопани у нас кандидатстват по програмата, а предложенията им няколкократно надвишават сумите, които ЕС заделя. Подобно е и положението при винопроизводителите.

С приоритет при селските стопани ще се ползват производителите на плодове и зеленчуци и животновъдите, които през годините са изостанали, заяви министърката.

Тя допълни, че страната ни ще финишира стария програмен период в края на годината с близо 92% усвоени евросредства по „Развитие на селските региони”. Заключението й е на база изчисления до октомври. За този период земеделските производители са усвоили близо 82% от европарите или 2,5 милиарда евро. Загубите по изтичащия програмен период са около 141 милиона евро, натрупани през годините, обяви още Танева.

Добавете Вашия коментар

TOP