Зрелостниците в Пиринско с 339 слаби и 924 отлични оценки от матурите

23 Юни 2020 | 08:05
0 коментара
Общество

Среден успех “Добър” /4.41/ са изкарали зрелостниците от област Благоевград на държавните зрелостни изпити. За сравнение, миналата година постигнатият резултат бе 4.16, а сега без ДКИ /държавните квалификационни изпити / успехът е 4.36.

Припомняме, че заради коронавируса освен че учениците учеха близо 3 месеца дистанционно, или в т.нар. електронна среда от вкъщи, матурите се проведоха при специални мерки за сигурност, свързани с носене на лични предпазни средства, дезинфекции на помещения и повърхности, медицински лица на входовете, мерене на температурара при необходимост, спазване на социална дистанция. По този повод началникът на Регионалното управление на образованието – Благоевград Ивайло Златанов коментира, че извънредната ситуация, обстановка и мерките не са повлияли на резултатността и мотивацията на зрелостниците. Анализите показват, че средният успех е по-висок в сравнение с миналата година, като двойките са намалели за сметка на шестиците. Така при 4676 явили се ученици на ДЗИ слабите оценки са 339, или със 104 по-малко от учебната 2018/2019 г., тройките са 796, при 1014 м.г., четворките от 1312 сега са 1277. Съответно петиците са се увеличили от 1150 на 1347, а отличните оценки са скочили с 376 и са общо 924, при 548 м.г.
Средният успех от първата задължителна матура по български език и литература е 4.24, при 4.20 на национално ниво, и е по-висок от миналогодишния резултат за областта от 4.05. От общо явилите се 2337 зрелостници на изпита по БЕЛ двойки са получили 189, или със 79 по-малко, а шестиците са 291, което е със 76 отлични оценки повече от миналата година. Чувствително повишение на среден успех от 4.77 на 5.26 сега се отчита при матурата по английски език, която са положили 452 зрелостници в областта, по биология средният успех е 4.27, по география 3.72, по философия 4.29.
Безспорен успех е резултатът на абитуриентката от Математическата гимназия в Благоевград Катерина Василева. Тя е дъщеря на благоевградския съдия Росен Василев и единственият зрелостник в областта с две пълни шестици, съответно от ДЗИ по БЕЛ и по философия, на които се е явила.
За поредна година най-добре на матурите са се представили дванадесетокласниците на Езиковата гимназия. 155-имата зрелостници на ЕГ “Акад. Л. Стоянов” са изкарали среден успех от 5.40 на матурата по БЕЛ, като са подобрили резултата на предишния випуск със 17 стотни и имат среден успех от 5.42 от двата ДЗИ. Дванадесетокласниците на ЕГ са с общо 14 пълни шестици, повечето от половината от випуска, или 88 абитуриенти са с отлични оценки от матурата по БЕЛ и 96 зрелостници са с резултати от 5.50 до 5.99 от втория ДЗИ. Много висок среден успех от 5.12 по БЕЛ и 5.06 от двете матури са постигнали и 144-имата зрелостници на Природо-математическата гимназия “Яне Сандански” – Гоце Делчев. От училището се гордеят с 11 пълни шестици – 7 по биология, 1 по математика, 3 по английски, както и с не по-малко на брой зрелостници, които имат отлични оценки по български език и литература и при някои от тях малко не достига за пълна шестица. 
Резултат от 5.02 по БЕЛ и 5.10 от двете матури са постигнали 160-те зрелостници на благоевградската Математическата гимназия, а “летвата” над пет прескачат и завършващите СУ “Братя Петър и Иван Каназиреви” – Разлог, които са със среден успех от 5.08 от двата ДЗИ. 4.71 по български и 4.72 от двата ДЗИ регистрират и в Профилираната гимназия “П.К. Яворов” в Петрич, Профилираната гимназия “Яне Сандански” – Сандански с 4.47 по БЕЛ, Професионалната гимназия по икономика “Иван Илиев” – Благоевград с 4.46, СУ “Св. Климент Охридски” – Слащен с 4.45, Националната хуманитарна гимназия с 4.43. Сериозно повишение на резултатите се наблюдава в СУ “Св. св. Кирил и Методий” – Якоруда, където миналата година средният успех от двете матури бе 3.78, при 4.79 сега.
Впечатление прави, че на фона на миналогодишните 57 зрелостници от областта с двойки и от двете матури, сега 6-има ученици са с по две слаби оценки.
От МОН отчитат, че зрелостниците се справят добре при правописа на съгласни звукове, на думите с представки и при правописа на глаголите, при определяне на значението на фразеологично съчетание и разпознаване на основните мотиви и образи в художествен текст. Подобряват се уменията им да формулират теза по посочена тема, но срещат трудности при възприемане и извличане на информация от текст и особено при сбито и кратко предаване на основното от съдържанието на текст.
“Трансформирането на знания в умения, подготовката на децата за живота и формирането на критично мислене у тях е рецептата на образованието. Добрите резултати са плод на дългогодишна работа от страна на учители, ученици и родители. Всички наши усилия са насочени към това да осигурим добра образователна среда за децата и да подобрим техните резултати. Въвеждането на компетентностния подход, подкрепата на креативните и иновативни учители, добрите учебни програми – това са правилните стъпки, с които ще мотивираме децата да учат повече”. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на пресконференция за представяне на резултатите от държавните зрелостни изпити.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP