Зрелища в небето през юни - метеоритен дъжд и ягодова Луна

03 Юни 2019 | 15:43
0 коментара
Любопитно

Една интересна атракция през последните юнски нощи ще бъде метеорният поток Боотиди, активен от около 23 юни до 2 юли, с максимум за 2019 г. в нощта 27/28 юни около 01.00 ч. българско време.

Най-подходящото време за наблюдение ще бъде от началото на същата нощ до изгрева на Луната в 02:51 ч. (за София). Тогава Луната ще изгрее с 26% осветен диск – стара, с изтъняващ сърп след фаза последна четвърт. Активността на потока Боотиди е различна в годините и затова е непредвидима. Метеорите от потока са бавни и червеникави, навлизащи със сравнително ниска скорост в земната атмосфера (18 km/s). Но шансът да бъде фотографиран успешно бавен и ярък метеор е добър, затова любителите астрофотографи могат да опитат своя късмет в нощите около момента на максимума“, каза физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българската академия на науките (БАН)цитиран от Агенция ”Фокус”.

”Астрономическото лято ще настъпи на 21 юни в 18.54 ч. – денят на лятното слънцестоене, който е най-дългият в годината и на нашите географски ширини трае 15 часа и 20 минути. За сравнение, най-късият ден в годината – 22 декември, трае едва 9 часа и 3 минути. Точката на лятното слънцестоене се намира в съзвездието Бик (Телец), близо до границите му с Близнаци и Орион“, каза още Маркишки.

Физикът обясни, че пълнолунието през юни, наричано някога от индианците в Северна Америка ”Ягодова Луна“, ”Розова Луна“, ”Медна Луна“ (на пчелния мед) или "Горещата Луна“, ще настъпи на 17 юни в 11.31 ч.

Добавете Вашия коментар

TOP