Зоран Заев: Визитата на Митов е положителен знак за Македония и България

14 Юни 2015 | 04:47
0 коментара
Политика
Зоран Заев: Визитата на Митов е положителен знак за Македония и България

Имам само положителни очаквания за посещението на българския външен министър Даниел Митов в Република Македония. Не вярвам да се случи нещо лошо, може да бъде само положително и за Македония, и за България. Това каза в специално интервю за БГНЕС лидерът на социалдемократическия съюз на Македония /СДСМ/ Зоран Заев.

"Позицията на България е приятелска през цялото време. Тя е много принципна и внимателна. София има искреното желание да помогне на Македония да излезе от кризата", подчерта Зоран Заев.

По повод на предстоящото двудневно посещение /14-15 юни/ на ръководителя на българската дипломация в нашата югозападна съседка, лидерът на СДСМ заяви: "Хубаво е, че Република Македония все по-често е посещавана от високопоставени представители на страните-членки на Европейския съюз. Смятам, че опозицията също има принос за това".

Той е категоричен, че Македония и България като съседни страни трябва да имат контакти помежду си. "Ще имам среща в понеделник с българския външен министър Даниел Митов в Скопие. Очаквам от тази среща да бъдат изпратени сигнали за приятелство, което трябва да цари между нашите две държави, каза Зоран Заев.

Той смята, че докато Македония се намира в политическа криза, предизвикана от авторитарните методи на управление на сегашния премиер Никола Груевски, трудно могат да се очакват някакви конкретни резултати. "Нашето правителство няма интерес от развитието на добросъседските отношения. Те продължават със своя национализъм, който съпътства техните ежедневни действия. Не вярвам те да направят нещо, което да издигне на едно по-добро ниво нашите отношения със съседните страни, включително и с България", заяви лидерът на СДСМ.

Зоран Заев отбеляза, че българският политически елит независимо от своите партийни цветове демонстрира своите приятелски отношения към Македония. "Това са знаци на уважение не към личността на Заев или на опозицията, а към цялата наша държава. Такова приятелство показа и премиерът Бойко Борисов, и лидерът на БСП Михаил Миков. Мисля, че това е едно добро приятелство", каза той.

Лидерът на опозицията изрази своето задоволство, че все повече в Европа разбират същността на политическата и държавна криза в Македония. "Начините за решаването на тази криза трябва да бъде според европейските стандарти, за да можем накрая да кажем, че Македония продължава да се движи към Европа", категоричен е Зоран Заев.

/БГНЕС

Скопие / Македония

Добавете Вашия коментар

TOP