Зловещи снимки на медицината в миналото

22 Септември 2017 | 12:53
0 коментара
Общество

С чудесата на съвременната медицина и новите технологии, които тя използва, е лесно да забравим за медицината на отминалите векове.

Във видеото горе разберете няколко изненадващи факта за медицината

Хората обаче са се погрижили много от методите, използвани в миналото, да останат запомнени чрез снимки и доклади.

Ето и някои от снимките, останали до днес, които илюстрират медицината в миналото и ни карат да сме благодарни, че живеем в XXI в.:

Облеклото на лекарите по време на Голямата чума от 1665 г.

наистина е било нужно, за да ги предпази от заразяване при контакта им с болните. Когато днес видим как е изглеждало то обаче, леко ни побиват тръпки.

Източник: Getty Images

Голямата лондонска чумна епидемия в периода 1665-1666 г. е чумна пандемия, в резултат от която са починали около 100 000 души или 20 процента от населението на Лондон.

Епидемията от 1665 – 1666 г. е в значително по-малък мащаб в сравнение с по-ранната пандемия „Черната смърт“ в периода 1347-1353 г. Въпреки това, след избухването на бубонната чума, тя е запомнена в историята като „Голямата чума“, защото е най-опустошителната епидемия в Англия в последно време.

Слънчева терапия за децата по време на Втората световна война

На снимката, заснета на 2 март 1942 г. в Лондон се вижда медицинска сестра, която стои с група деца в стая за тен.

Източник: Getty Images

По време на войните и особено в зимните месеци ограничените хранителни продукти и липсата на слънчева светлина се отразяват най-много върху човешкия организъм. Точно затова на места децата изкуствено са облъчвани със „слънчеви лъчи“.

Луис Сайр наблюдава измененията в гръбначния стълб

Източник: Wikipedia

Въпреки че снимката изглежда като кадър от началото на садомазохистичен филм, всъщност това е нагледен пример как са се провеждали изследванията на един от най-добрите американски ортопеди и хирурзи д-р Луис Сайр.

Лекарят, който се оперира сам

 

Източник: Rare Historical Photos

Заснета е през 1961 г. в Антарктида. Д-р Леонид Рогозов развива апендицит и няма друг избор, освен сам да премахне апендикса си.

Добавете Вашия коментар

TOP