Зимното или лятното часово време е по-подходящо за учениците у нас?

12 Октомври 2018 | 17:17
0 коментара
Любопитно

Зимното часово време предполага по-добра адаптация на децата в българските училища.

То е по-подходящо за тези, които пътуват по-дълго до училищата си. Това мнение изрази Ели Тричкова, началник на отдел „Организационни дейности“ в дирекция „Организация и контрол“ на образователното министерство. За енергетиката също зимното часово време е по-подходящо, смята енергийният експерт Иван Хиновски. 

На европейско равнище се обсъжда промяна в регламента за определяне на лятно и зимно часово време. ЕК предложи от следващата година да отпадне сезонната смяна на часовото време и всяка от държавите членки на ЕС да реши кое време ще прилага като постоянно. Енергийното министерство ще изготви позиция за това лятно или зимно часово време да избере страната ни. До вчера имаше и анкета в сайта на правителството за това кое часово време предпочитат хората.
 
48% от българите искат зимното часово време

В нашите географски ширини по-правилно е да въведем зимното часово време, смята Ели Тричкова от просветното ведомство. "Част от учениците пътуват до средищните училища и тази връзка при пътуването да може да се осъществява през светлата част на деня", аргументира се тя. Преминаването към стандартното астрономическо време, което е за нашите географски ширини, според експертното ни мнение ще предизвика по-малко неудобство и промени в ежедневието на децата, изрази становище тя.  
 
За зимно часово време е и директорът на Селскостопанската гимназия в Садово Димитър Йорданов, най-вече заради това, че учениците там учат на едносменен режим.
 
"Предвид това, че нашето училище е само на една смята, за нас е по-доброто, по-разумното да сме на зимното часово време, защото когато децата тръгват на училище, ще бъде повече време по-светло, а сега тръгват, когато е тъмно", каза той.

Смяната на времето се отразява върху съня, сърцето и дори върху кожата

Който и вариант да се избере, той няма да е подходящ за училищата, които са двусменен режим. В столичното 119-то училище учебният процес започва в 7.30 и приключва в 19.30, разказа директорът му Деян Стаматов. Той обясни, че при големите училища на двусменен режим който и от двата варианта да бъде избран, да е еднакво удачен за този режим на обучение. При учениците на едносменен режим, какъвто имат голяма част от учебните заведения, по-благоприятно би било зимното часово време, каза той.
 
Според енергийния експерт Иван Хиновски от гледна точка на енергийното потребление трябва да бъде въведено зимното часово време. Той обясни, че вече има гъвкави, модерни методи за управление на потреблението на енергия. Напомняйки, че лятното часово време, което е въведено с този аргумент, вече не носи толкова ползи в това отношение, колкото преди, той изтъкна, че сега се залага на другите, съвременни методи.
 
През 2019 спираме да местим стрелките на часовника

Обсъжданията дали зимното или лятното часово време е по-подходящо за българските училища продължава и все още категорична позиция на образователното ведомство няма, посочи още Ели Тричкова.

Добавете Вашия коментар

TOP