Втора година птичият грип не може да бъде изкоренен от страна, доста сериозен е проблемът с африканската чума по свинете, призна в ефира на Nova министърът на земеделието и храните Румен Порожанов. 

"Има какво да се желае от БАБХ по отношение на контрола по биосигурността на фермите производители. Имаме 11 огнища с унищожени около 1 милиона патици, кокошки-носачки и птици", обясни той по въпроса с птичия грип.

Министър Порожанов коментира и опасенията на родни свиневъди, които наскоро поискаха спешни мерки срещу африканската чума. Огнище на заболяването е открито в Тулча, на 100 км от Русе.

Той уточни, че ваксина и лечение за тази болест няма, а при заразените животни тя е смъртоносна.

"Африканската чума засяга дивите и питомните свине. Тръгна от Грузия, мина през редица държави. Доскоро вирусът стоеше на горната граница на Румъния с Унгария, но вече от близо 2 седмици той е на 160 км от северната ни граница".

Затова министерството е предприело активни мерки, обясни Порожанов, като те са:

"Чрез храни: изземат се продуктите със свински съставки от туристите, идващи от заразените страни. Също така ще направим електропастири на сухоземната граница с Румъния, за да не навлизат у нас диви свине. Животното без проблем може да преплува река Дунав", обясни министърът.

Също така земеделското министерство планира и да намали популацията на дива свиня у нас.

Румен Порожанов заяви също, че вече е факт норматияната уредба, която забранява обект, в който се преработват млечни продукти, въобще да влизат растителни мазнини.

По темата за двойния стандарт при храните в ЕС той каза: 

"Ограниченията и възможността да не се слагат различни съставки е един и също продукт няма еднозначно третиране в ЕС. Ако една компания е преценила, че нейният продукт ще има една или друга различна съставка на източноевропейския пазар, това е тяхно решение. За да може да има еднакъв състав, трябва да има единно европейско законодателство. И това според мен не би трябвало да бъде проблем за големите компании”.

Министърът не пропусна и темата за градушките, които удариха страната през последните месеци и нанесоха щети на земеделските райони.

"Климатичните промени са доста сериозни и за жалост това ни очаква и през следващите години. Безспорно е, че има създаден механизъм, по който се обезщетяват производителите. Той вече работи пет години, и то много успешно. Има държавна помощ, която покрива 80% от разходите на земеделските производители". 

По думите му земеделците не трябва задължително да имат застраховка, за да получат държавното обезщетение.