Земеделски производители: Мостът на АМ „Струма” край Сандански прекъсна пътя до нивите ни и поливния канал

11 Март 2019 | 06:25
0 коментара
Общество

Десетки земеделски производители в местността Чифлишко поле в землището на Сандански останаха без път до нивите си и без поливна вода. За това сигнализираха фамилиите Стоянови, Маникатови, Кесерови, Николови. До това се е стигнало след изграждане на мостовото съоръжение на АМ „Струма” край Сандански и прекъсване на земеделския път и канала за поливна вода.

„След пускане на движението по магистралата има обходен такъв, с който се увеличава разстоянието с близо три километра и половина, но проблемът с  поливната вода въобще не е решен”, каза Стойка. Затвориха ни пътя, прекъснаха канала и до нивите ни няма поливна вода. Преди дни бях на среща с началника на „Напоителни системи” в Сандански Благой Дончев. Той директно ми заяви, че трябва да се обърнем към Агенция „Пътна инфраструктура” за затворения път и за прекъсването на канала с поливната вода. От АПИ е трябвало да бъде ремонтиран каналът за поливната вода и да бъде изграден обходен път до нивите ни, след като той бе разбит от тежките машини. Сега е в коловози и вече е непроходим за леки автомобили. Ремонтът трябва да е за сметка на АПИ. Аз съм на 80 години, обработвам няколко декара ниви, като все още поддържам тази, която е на метри от детелината на АМ „Струма”, на входа на Сандански. А останалите, които са без вода, съм ги изоставила. Сега трябва да плащам за сонда 1000 или 2000 лева за това, че държавата не си е свършила работата и че е прекъснат поливният канал, заради магистралата. Пенсията ми е 290 лева. С какви пари да платя за сондата и след това за таксита, за да стигам до нивата си? Унищожиха канал, който  е изграден от преди половин век. И вместо да бъдат положени няколко метра тръби и да се включат към канала и водата да потече по Чифлишко поле, което е едно от най-плодородните в Сандански, държавата нехае за нас, земеделците. Изградиха магистрала, но оставиха без път и без поливна вода десетки декари в землището на Сандански”, жалва се възрастната жена.

 Пътят преди близо 40 години е изграден от военните и бе на чакъл и пясък, а сега е в кал и дупка до дупка. Съседката до нея Невена също негодува от това, че пътят е затворен и се налага да обикаля два-три километра, за да стигне до овощната си градина. „Няма вода, няма път, всеки повдига рамене и прехвърля вината на другия. Уверяваха ни, че след като се изгради мостовото съоръжение, ще бъдат положени нови тръби за напоителния канал и ще потече водата. Пуснаха магистралата, но водата не потече. Затвориха пътя, който е на около 500 метра до международния път  Е-79, в близост до стара гара. Сега, за да стигна да овощната си градина, ще трябва да преминавам близо 5 километра в повече. Така с пускането  тази магистрала, която е гордост на премиера Бойко Борисов, се превърна в мъка за земеделците, които си докарваме някой лев над пенсията с отглеждане на зеленчуци, но и от това ни лишиха заради несвършена от някой работа. Пътят, по който минаваме сега, и за да стигнем до нивата, е дупка до дупка, а водата е спряна. Сега трябва да продавам овощната градина и нивата, защото с пенсия от 290 лева няма как да плащам за бензин и поддръжка на автомобила”, каза Невена Христова, собственичка на овощна градина в землището на Сандански.

ЛИДИЯ МАНЕВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP