Зеленчукови магазини и заведения хлопнаха врати след данъчна хайка в Благоевград

04 Януари 2019 | 07:19
0 коментара
Общество

Търговски обекта бяха запечатани от данъчни инспектори в Благоевград по празниците. Заведение в кв. „Еленово“, зеленчуков магазин в кв. Грамада и централна градска част затвориха врати в навечерието на Нова година след проверка на софийски мобилни екипи на НАП.

Данъчните служители от отдел „Фискален контрол“ действали по изпитания метод „таен клиент“, при който се натъкнали на нарушения. В зеленчуковия магазин продавачката не им издала касов бон при пазаруването, а в кварталното барче са открити проблеми в отчетността, съобщи главният експерт в отдел „Комуникации” в ТДД  на НАП Лиляна Димитрова. Физическото лице, което не е издало касов бон, ще бъде глобено, а на управителя на дружеството, стопанисващо магазина, ще бъде наложена имуществена санкция.

За неиздаване на касов бон при първо нарушение фирмите ги грози санкция от 1000 до 2000 лв., от 1000 до 4000 лв. при повторно, а за липсата на фискален апарат наказанието е от 3000 до 10 000 лв. В рамките на административното производство управителите на търговските дружества имат право на възражение преди издаване на наказателното постановление, след което могат да го обжалват пред съда. Двата търговски обекта в Благоевград са запечатани, като крайният срок на действие на принудителната административна мярка е до 1 месец в зависимост от степента на данъчното нарушение. Те обаче са обжалвани в Административен съд – София, който е постановил определение за отмяна на затварянето на търговските обекти.

От началото на 2019 г. всички принудителни административни мерки, налагани от НАП, вече подлежат на обжалване пред Административен съд – Благоевград, като промяната влезе от вчера в първия работен ден, обясни административният ръководител съдия Мария Тодорова.

От вчера започнаха масирани проверки на данъчните в зимните курорти, сред които и в Банско. Инспектори ще извършват скрити и явни наблюдения, инвентаризации на наличните стоки и проверки за отчитане на оборотите. Ще се следи и движението на стоки към хотели, ресторанти и други търговски обекти. На постоянно наблюдение са подложени също борси и тържища в близост до курортите. По време на кампанията инспекторите от „Фискален контрол“ ще използват и дистанционната връзка на всеки касов апарат със сървърите на НАП, като софтуерът ще посочва обекти, чиито обороти се различават значително от средните за съответния регион. Ще бъде използван и подходът на т.нар. открито наблюдение, при който в рамките на дни или седмици в обекта присъства явно проверяващ екип на НАП, като оборотите, отчетени по време на наблюдението, се сравняват с минали периоди и при значима разлика приходната агенция може да започне ревизия. По време на зимната кампания данъчните ще изследват и имущественото състояние на физически лица, собственици или управители на фирми с обекти в зимните курорти, допълниха от приходната агенция.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP