Здравните власти у нас в очакване на одобрение на Спутник V

04 Март 2021 | 13:26
0 коментара
Общество

Европейската агенция по лекарства стартира процедура по официална оценка на документацията на руската ваксина „Спутник V”. Това е т.нар. предварителен преглед на данните като не е ясно кога ще приключи. Ако ЕК даде разрешение за употреба на тази ваксина, то страната ни е в готовност да заяви дози и максимално бързо и у нас да се прилага този медикамент.

Това заяви изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

„Ние сме в очакване и пълна готовност, важното е, че стартира тази процедура“, каза още той.

През следващата седмица се очаква и становището на ЕК за първата еднодозова ваксина „Янсен“. Ако това се случи се очакват доставки у нас през април.

Към момента у нас са поставено над 250 000 ваксина, като 41 000 вече имат и втора ваксинация.

30 000 души са ваксинира в трета фаза, 27 000 педагози, 26 000 лекари и 16 000 служители в социални грижи.

11 служители от СИК също вече са ваксинирани. 45 000 души са ваксинирани при личните си лекари.

Като от всички ваксинирани хората над 79 години са 9 000 души. 

Здравният министър коментира и проблема със забавянето на ваксините и т.нар. „зелените коридори“:

„За фирмите производители на ваксини започна една търговска война. Ако те си изпълняваха договорите както трябва, нямаше да имаме проблем със „зелените коридори“. Изправени сме пред проблем, ако вие отворите флакон с 10 ваксини и се появят 8 души , това значи , че трябва да се търсят други, с които да се оползотвори ваксината“, заяви проф. Костадин Димитров по време ежеседмичния брифинг на Националния оперативен щаб.

Той поясни, че на този етап не могат да си позволяват да изхвърлят дози, както пратя в някои страни в чужбина. Добави още, че в германските провинции тепърва отварят зелени коридори:

„Затова ние имаме самочувствието, че знаем какво правим. Въпреки мерките нарастват случаите. Това е така, заради разпространението на британския щам и защото хората се връщат в рамките на предишния си живот. Не можем да гледаме само физическото благосъстояние, ако мислим за здравето на хората“, поясни той.

„Когато говорим за българския модел за справяне с вируса, можем да кажем, че той работи. С много по-меки мерки, ние постигнахме резултати, каквито в чужбина не могат дори при най-строгите“, категоричен бе Костадин Ангелов.   

Той припомни, че най-добрата защита от ваксинация идва след поставяне на втора доза, или след 28 ден след ваксинация. След първа игла не можем да говорим за образуване на достатъчно антитела, които да ни предпазят от вируса, допълни здравният министър.  

Добавете Вашия коментар

TOP