Здравните власти наблюдават български щам на коронавируса, открит е при две жени в Северна България

16 Април 2021 | 12:16
0 коментара
Общество

Здравните власти наблюдават български щам на коронавируса. Той е открит при две жени в Северна България. Това обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ по време на брифинг на здравните власти в Министерския съвет.

„Миналата седмица се получиха данни от един град в Северна България за 2 жени – едната на 60 години, другата – на 65 г., с британския вариант. Но наблюдавахме мутация, която е в началото на спайк протеина. Говорим за български щам”, обясни проф. Кантарджиев.

 

Засега това е щам под внимание. Здравните власти не очакват, той да доведе до това, да се търси нова ваксина.

Здравният министър Костадин Ангелов обясни, че след 26 април ще има заседание на Министерския съвет, на което ще се реши дали да бъде удължена извънредната епидемична обстановка. Според министър Ангелов обаче това трябва да бъде направено.

„Логично е Оперативния щаб да бъде разформирован в края на мандата на премиера Борисов. Това е надинстуционална структура, която координира държавни органи. Логично е следващият премиер да създаде такъв консултативен орган”, коментира още проф. Костадин Ангелов. 

 

Той обясни, че брифингите продължават, а отговорността за контрола на пандемията се носи от министъра на здравеопазването и държавния здравен инпесктор.

„Да не се опитват политиците да правят политика от това решение. Уморихме се от политика в здравеопазването”, призова проф. Ангелов.

„Ситуацията в страната е съвсем различна. Информацията, с която разполагаме, е съвсем различна от началото на епидемията. Изградихме модел, вече знаем какво и как да правим. Нека не търсим политика в това”, каза министърът.

Той обясни още, че страната ни се справя с третата вълна на COVID-19.

 

„Мерките бяха навременни, пълноценни и дадоха резултат. Здравната ни система издържа”, каза министър Ангелов.  

Трета седмица се отчита спад на новите случаи.

Добавете Вашия коментар

TOP