Здравният министър: Във война сме, има недоверие, а трябва да спасим българите

19 ноември 2020 | 10:48
0 коментара
Здравният министър: Във война сме, има недоверие, а трябва да спасим българите

Последните дни България бележи стряскащи рекорди – трети сме в Европа по смъртност от вируса, процентът на заболеваемост е много голям и вече имаме първата област – Благоевград, която се реши на триседмичен локдаун, в опит да ограничи разпространяването на заразата.

Ситуацията е изклчително сложна, виждате, че всички онези мерки, които предприехме, не получават разбирането на гражданите и подкрепа. Ширят се становищата, че няма теакъв вирус или че ние под някаква форма влияем врху свободите на хората, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов.

25% от леглата за интензивни пациенти в страната са заети. Най-тежка е ситуацията в Шумен, където процентът е 132 – съответно имаме повече пациенти, а нямаме легла за тях, изрази съжалението си той. В Благоевград – 61% от леглата са заети, Бургас - 56, Варна 66 на сто, Пазараджик 59%, Пловдив 60 на сто, Разград 71%.

Няколко дни наблюдавам какво се случва със зелените коридори за възрастните хора. Разбираме, че това носи несъгласие в търговските вериги. Задавам си въпроса: Къде сбъркахме? Трябва да пазим възрастните, защото те са най-уязвими. Защо има струпвания защо за Бога, защо младите чакат, това ограничение пред магазините и аптеките преследва медицински цели – ако тези хора бъдат заразени с вируса, ще има неблагоприятни последствия, продупреди той.

Сега експертите мислят как да направим така мярка, за да постигнем резултата и да запазим живота на тези хора, защото ние сме във война и трябва да спасим колкото се може повече български граждани. Всички трябва да проявим разбиране, че мерките са наложителни и щом са мерки, значи те ограничават свободи. Колко пъти трябва да ни опровергае вируса с негово поведение, попита той. Ако хората не вярват на държавата и се насажда мнението, че лекарите са безотговорни и убийци в бели престилки, няма да стигнем доникъде, обяви министърът.

Проф. Ангелов сподели за нежеланието на мениджъри на болници, да приведат здравните си заведения към ковид мерките, които са разпоредени от него. „Където установя, че се заобикалят заповедите, много скоро ще има персонални промени”, зарече се той.

Доц. Ангел Кунчев обяви, че се намираме в ситуация да се вземат мерки – или като общество осъзнаваме ситуацията и спазваме мерките, или минаваме към по-строги мерки за да овладеем ситуацията. Другият вариянт е – все повече болници и трудно овладяване на ситуацията.

Не можем да върнем всички ученици след 27-ми ноември в София, призна столичният кмет Йорданка Фандъкова. „Трябва да дадем възможност на някои от тях да се върнат. Проучваме в момента - директорите на училища трябва да си кажат за състоянието и да вземем решение по какъв начин ще процедираме за учениците от 6 до 12-ти клас. Идната седмица ще стане ясно”, посочи тя.

„Правим всичко, което е по силите ни, никой няма да оставим на улицата. Тези, които имат нужда от лечение, ще бъдат хоспитализирани. Моля ви се, спазвайте мерките”, призова директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов. Той спомена за случаи на хора, които имат положителни антигенни тестове, но се крият, не се карантинират, ходят на работа и заразяват други. „Нека бъдем отговорни към нас самите и към близките ни”, настоя той.

Запознат съм със случай в Пловдив – назначена е вътрешна проверка, поисках и прокуратурата да провери. Докато не приключи тя, няма да взема никакво отношение.

На фона на всичко това, експертите от Националния оперативен щаб представят данните за разпространението на вируса у нас и за това дали се спазват мерките, въведени в битката с COVID-19. 

Ще има ли нови мерки? Гледаме и слушаме на живо НОЩ!


Добавете Вашия коментар!