Здравният министър твърдо зад онлайн обучението

30 Октомври 2020 | 10:47
0 коментара
Общество

Възможно ли е и студентите по медицина да учат дистанционно и доколко ефективно е подобно обучение? Този въпрос подпали мрежата след издадената заповед студентите и гимназистите да минат на онлайн обучение за две седмици.

Връщането на студентите в университетите крие рискове и според последните проучвания една от основните причини за бързото разпространение на вируса е именно присъственото обучение, категоричен е здравният министър проф. Костадин Ангелов.

"Основният принцип, към който сме се стремили е извеждането на студентите от обучение в електронна среда, е именно присъствената форма на обучение в затворени пространства. Това е частен случай за провеждане на практика на отрито, нещо, което не е включено в нашата заповед, така че не смятам, че има проблем тази практика на открито да бъде организирана и да бъде проведена, тъй като тук рискът от разпространение на заразата на открито е минимален, т.е. ако се носят правилно маските, да покриват устата, да покриват носа по начини, по който се опитваме в нашата заповед, считам, че тази практика може да бъде проведена", каза проф. Ангелов пред БНТ.

"Не считам, че за две седмици - това е дължината на един болничен лист, бихме могли да застрашим такава една учебна година", категоричен бе той.

Министърът на здравеопазването призова да не се говори за дълги сценарии, "нашата цел е да контролирането на инфекцията и намаляване на натиска върху лечебните заведения".

По думите му обучението по медицина в дистанционна среда има своите недостатъци, но според прочувания заразата в много държави се увеличава от започването на обучението на ученици и студенти.

Добавете Вашия коментар

TOP