Здравният министър отсече: Няма да се затварят градове

14 Октомври 2020 | 12:51
0 коментара
Общество

Правителството взе решение за отпускането на 2,1 млн. лв за закупуването на 2500 флакона “Ремдесивир”. 1 флакон струва 345 евро без ДДС. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг след редовното правителствено заседание в сряда, съобщи Нова тв.

Относно лекарството здравният министър подчерта, че до момента в България са получени над 2800 флакона под формата на дарения, които са разпределени по РЗИ-тата в страната. От тях до момента са използвани 978.

“Сега има налични 1779 флакона. Към настоящия момент всички пациенти, които се нуждаят от включване на “Ремдесивир” в лечението, са задоволени. Нямаме нужди, които на национално ниво да не могат да бъдат посрещнати”, добави Ангелов.

Според него лекарството е показало ефективност при лечението на пациенти в целия свят, включително и на президента Тръмп. България е направила заявка за закупуването му, а доставката се очаква до 10-20 дни.

“По отношение на принципа за разпределяне в страната – всяка Регионална здравна инспекция подава в здравното министерство нуждите, които има на територията на областта. Ние обобщаваме тези данни и правим заявки. Седмичната консумация за последната седмица е 476 флакона. 13 области за тази седмица са отчели нулев разход за този медикамент. Това означава, че количестата, които имаме, ако се водим по този разход, ще стигнат за 3 седмици напред”, обясни здравният министър.

Добавете Вашия коментар

TOP