Здравният министър лично ще води брифингите на Щаба всеки четвъртък

29 Септември 2020 | 09:50
0 коментара
Общество

Брифингите на Националния щаб за борба с коронавируса се връщат, а целта е да се информира обществото и да се избегнат различни неверни теории. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов пред bTV. „В Четвъртък от 10 или 10.30 часа ще се провеждат, ще се водят от мен, заедно с представители на Националния оперативен щаб, ще се отговаря и на журналистически въпроси“, разясни още проф.Ангелов.

Ситуацията с коронавируса в България е под контрол към момента. Болниците могат да поемат увеличение на болните и лекуваните там. Тенденцията за увеличение може да се овладее към момента, каза още министър Ангелов. До този момент, няма притеснение с българските училища, ще вземем решения в полза на хората. КПП-та към настоящия момент в България не се налагат, цифрите, свързани с болните от коронавирус, не изискват промяна на мерките.

Маските са задължителни на закрити пространства, задължителни са и в Народното събрание, обясни още проф.Ангелов. Не знам за слуха за затваряне на училищата, но не предвиждаме такова затваряне, обясни още здравният министър.

Модернизацията в Спешната помощ върви в няколко насоки, ще започнем строителство на филиал или нов център в Северна България, ще се реновират и ремонтират стари центрове за спешна помощ. Паралелно с това върви и обновяването на Спешната медицинска помощ с нови линейки и апаратура. Върви и процедура за закупуване на 1 или 2 медицински хеликоптера, ще се провеждат обучения на всички работещи в Спешна помощ по различни програми за квалификация и придобиване на умения, обясни още проф. Ангелов.

Ремонтът в Александровска болница започва, ще се отпуснат още средства за ремонти на всички болници и отделения, категоричен бе здравният министър.

Това, което е написано в становището на министерството на здравеопазването за Апаратите за продажба на лекарства,  е същото, като мнението на фармацевтите. Лекарствената политика и продажбата на лекарства са  основните притеснения на експертите от здравно министерство, такъв тип лекарства могат да се продават само без рецепта, това са температуропонижаващи лекарства и някой по-слаби обезболяващи, обясни здравният министър. Този инвестиционен проект за Апарати, продаващи лекарства, има цел да създаде работни места, но продажбата на медикаменти, не може да се синхронизира със Закона за продажбата на лекарства, обясни проф. Ангелов. Идеята на този проект е разкриване на работни места, а не нерегламентирана продажба на лекарства. Министерски съвет отмени този проект, обясни още здравният министър.

Категорично няма обслужване на частен интерес, свързан с продажба на лекарства от машини, заяви още той.

Политиката на министерството на здравеопазването е хората в малките населени места да имат лекарства, но това може да стане като фелдшери или медицински лица продават медикаменти по предписание на лекари, разясни още проф.Ангелов.

Добавете Вашия коментар

TOP