Здравният министър иска оставката на шефа на НЗОК

16 Февруари 2018 | 12:28
0 коментара
Политика

Скандал между здравния министър Кирил Ананиев и директора на НЗОК Камен Плочев. Причината – мистериозно писмо, с което се иска актуализация на бюджета на касата.

Ананиев поиска оставката на Плочев, а от опозицията разказаха за заплахи, отправяни към шефа на касата. Ако той откаже доброволно да освободи поста, решението трябва да вземе парламентът.
 
Хронология на събитията по разказа на здравния министър Кирил Ананиев – по време на заседание на правителството в сряда разбрал за писмото на Плочев. В него се казва, че трябва да се направи актуализация на бюджета на касата, тъй като дължим на чужди здравни фондове над 200 мнл. лева. Веднага след това министърът се срещнал с шефа на касата.

"Поисках му оставката на 14 февруари, когато разбрах, че има такова писмо. Той постъпи изключително некоректно. Първо, не е информирал надзорния съвет за това писмо; второ, не е информирал министъра. Той знае каква е процедурата. Направо е информирал Народното събрание. Когато аз го попитах има ли такова писмо, което е подписал, до Народното събрание, той каза не. Когато извадих писмото и показах подписа му, той каза, че това не е неговият подпис и някой го е фалшифицирал. Тогава му казах, че ще направим съответните стъпки пред съответните служби, за да видим кой е злоупотребил с неговия подпис. В един момент той започна да се гърчи. Помолих да се обадим в Здравната каса да видим как е изведено писмото и цялата процедура по съгласуването. В момента, в който ни изпратиха по имейл писмото със съгласувателните подписи той започна да мисли по какъв друг начин да ми каже, че той няма участие в цялата тази история. И каза, че са му дали някакво писмо да подпише и той го направил без да гледа", разказва министърът.

След като според Ананиев уточнили чий е подписът и как евентуално се е появил там, били се разбрали Плочев да подаде оставка. Но не се случило точно така.

 "Той пред мен каза, че е виновен и ще си поеме отговорността и че на следващия ден ще си подаде оставката. При което аз очаквам да си подаде оставката, а той тръгва да обикаля из парламентарните групи и да злоупотребява, че някой го е насилвал, че някой го е обиждал и насила иска да освободи поста. Много некоректно, изключително некоректно. Как може да кажеш, че подписваш писмо до председателя на Народното събрание без да знаеш какво си подписал", допълва Кирил Ананиев.


 



В кулоарите на парламента депутатът от левицата Славчо Велков защити Плочев и разкри, че върху него е оказван натиск да си подаде оставката: "Чрез посредник проф. Плочев получава пряка заплаха от високопоставен политик в държавата, който казва следното: Предайте на професора да си подаде доброволно оставката и да се разделим с добро, защото в противен случай имаме и други мерки и ще включим цялата репресивна машина срещу него и няма да си намери място в България като професор".

Добавете Вашия коментар

TOP