Здравка Чимева: Повечето хора вече са направили своите резервации за пътувания за почивните дни около Гергьовден

26 Април 2017 | 23:18
0 коментара
Общество

Здравка Чимева, специалист  в областта на организираните почивки , в интервю за „Фокус“

 

Фокус: Г-жо Чимева, тъй като Гергьовден предстои, кажете ни започнаха ли вече резервациите на туристите и кои са предпочитаните туристически дестинации?

Здравка Чимева: Резервациите започнаха, доста хора вече са ги направили дори и са си подсигурили почивните дни. За нашия регион, по-известните туристически дестинации са Сандански, Мелник, Банско, в Огняново има доста туристи, предимно българи, в Сапарева баня също има доста записвания. Радващото е, че повечето българи започнаха да предпочитат България за почивните дни. Естествено, имаме и маршрути в чужбина, например в Румъния, защото е по-близо, не за нас, но от София нагоре. В Албания правим почивки в Авльора, Янина, Саранда с между 3 и 5 нощувки, където обслужването е хубаво. Въпреки че е по-далече, имаме записвания и за Балчик. Традиционно посещаеми дестинации са Охрид, Перперикон, Малко Търново, Пещера. Има най-разнообразни маршрути, както в страната, така и в чужбина и радващото е, че хората се записват и пътуват.

Фокус: А благоевградчани, хората от региона тук ли ще почиват?

Здравка Чимева: Много близо сме до Гърция и традиционно хората, които искат да пътуват, пътуват семейно предимно в Северна Гърция – Аспровалта, Тасос, Кавала, Неа Врасна, Неа Перамос. Тези, които имат близки и роднини в региона се прибират или отиват на гости на приятели. В доста селища се правят храмови празници за Гергьовден. От нашите съграждани всеки отива, където предпочита – или в чужбина със семейството или в близките села.

Фокус: Какви са цените за Гергьовден?

Здравка Чимева: Цените се определят в зависимост от разстоянието, от категорията на хотела. За Албания, например, цените на пакетите са 245 лева за 3 нощувки и 4 дни; за Балчик, Калиакра, Евксиноград – 155 лева; Охрид, Скопие – 265 лева за 2 нощувки и 3 дни; Странджа, Малко Търново, Пещера, Света Марина – 155 лева. Цената зависи също от това колко голяма е групата, с колко нощувки, каква ще бъде услугата – дали само със закуска или полу-пансион. Цените са достъпни. За Будва – 4 нощувки, но по-късно – към 24-ти май, размерът на почивката е 350 лева.

Фокус: А в региона как стоят нещата?

Здравка Чимева: При нас се правят повече индивидуални записвания. За пакетите „Уикенд“ цените са от 150 до 180 лева, но там е включен пълен пансион или ол-инклузив със спа процедури. Това се отнася за Сандански, за Огняново, в хотели които са 4-5 звезди. Може да се намери нощувка със закуска за 20-30 лева, без да е ангажиран спа център. В къщите за гости в Добринище има цени от 20 лева на човек в стая с две легла без закуска. Всичко е въпрос на договорки и много зависи от мястото и категорията на хотела.

Фокус: Какви са тенденциите при абитуриентските балове, тъй като голяма част от абитуриентите от цялата страна избират този регион за втората си абитуриентска вечер?

Здравка Чимева: Тази мода за пътуване в чужбина втората абитуриентска вечер, където за съжаление младежите отиват повече да разпуснат, отколкото да видят нещо, отмина. Сега повечето или сами си организират пътуването,  или остават в България за втора абитуриентска вечер. В Благоевград има няколко хотела, които правят такива балове с нощувки и официална вечеря. Между 80 и 90 лева е размерът на нощувката с тържествена вечеря и закуска. За Гърция имаме една група, като там цената на пакета е 450 лева, но става дума за ол-инклузив с 4 нощувки и с включен транспорт, което не е много високо като цена. В региона, където имаме по-добра хотелска база   като Сандански, Добринище, има и по-малки хотелчета, и там предпочитат по-малки групи да се настаняват. В Банско също има много добра хотелска база. В Огняново условията също са много добри.

Фокус: Можем  ли да очакваме, че Сандански отново ще остане празен, имайки предвид, че хотелиерите там не толерират студентите и по тази причина миналата година на 8-ми декември градът остана празен, докато Банско беше препълнен?

Здравка Чимева: Не знам какви са мотивите им, но понякога студентите и абитуриентите са малко по-буйни. Доста често правят такива поражения, чиито разходи за ремонт едва ли могат да се покрият от това, което студентите са платили. При една предварителна договорка, която се прави чрез туроператорите, тези, които съсипват собственост, си плащат за причинените щети. Имали сме такива случаи на Слънчев бряг, Златни пясъци, но това е отговорност на туроператора. Когато групите са индивидуални те си носят отговорност. Може би това е един от мотивите хотелиерите в Сандански да не са искали за посетители абитуриенти и студенти за 8-ми декември.

Фокус: В Банско също има доста луксозни хотели, но все пак хотелиерите не избягват студентите и абитуриентите?

Здравка Чимева: Пак зависи от предварителната договореност, от това какви са ангажиментите на хотела и ползвателите на услугата. Например в договора може да има клауза, в която да е уточнено, че при евентуално разхищение,  виновниците за това поемат разходите. Нашите хотелиери все още не са достатъчно гъвкави да могат чрез допълнително предлагани услуги да увеличат приходите си. Високата цена в хотела не значи, че ще се покрият всички разходи и че това е най-добрият вариант да се продава услугата хотелска база. В нашия бранш има едно основно правило – основната услуга, а именно настаняване, изхранване и транспорт, не трябва да бъде много висока. Необходимо е да се набират допълнителни приходи от допълнителните услуги – екскурзии, анимации, неща, които биха могли да се продават в хотела.

Фокус: Напоследък станаха доста актуални еднодневните пътувания със самолет от нискотарифни компании? Знаете ли каква е тенденцията?

Здравка Чимева: Не съм ползвала тези услуги, но не смятам, че превозвачът трябва да навлезе на 100% на туристическия пазар, защото в този случай се губи качеството на услугата. Нормално е да идват туристи с нискотарифните самолетни билети. Правят се резервации по интернет, плащат се суми от по 2 или 3 евро, в зависимост от това как е купен билетът, но когато отидат на съответното място туристите не знаят къде са. Не можеш да отидеш в чужд дом и да няма домакин, който да те посрещне. От моите наблюдения, те вървят из София като изгубени и не могат да се ориентират накъде отиват. Тази възможност да се пътува с нискотарифни полети е чудесна, но нека самолетните компании да бъдат така добри да се свържат с туроператори, с Асоциация на екскурзоводите, за да може да се направи един туристически пакет, да може нещата да са добре за клиентите. Ще дам един пример. Една моя близка пътува за Рим със закупени нискотарифни самолетни билети. Но тя ми сподели, че с нейните близки не са знаели накъде да отидат, взели са карта, гледат в интернет, но нямат билети за никъде, не могат да влязат в Колизеума например. Това, че туристът има възможност да пътува на много ниска цена, не значи, че ще види повече неща. Моят апел е да се комбинират превозвачите с туроператори, хотелиери или такива сдружения и асоциации.

Фокус: Втурват ли се хората към тези оферти според Вашите наблюдения?

Здравка Чимева: По принцип да, защото им е интересно, особено по-малките групички от по двама, трима, пет човека. Купуват си билети, пътуват с близки хора. Това е емоция. Може да отиде да се види или ако си с човек, който е бил там няколко пъти, или един път и знае къде отива, или някой да го посрещне, а не да отиде, но да не види нищо. Всеки си има право на избор. За който е решил да ползва тези услуги и това е романтика, изживяване и емоция. Доколкото знам, колегите туроператори доста трудно се ангажират да ползват нискотарифните полети, защото при тях има доста промяна на часовете на кацане и излитане, по-малко багаж и когато се предлага такава услуга туроператорът е този, който носи отговорност. За това тенденцията вече е към индивидуалните пътувания.

Добавете Вашия коментар

TOP