Искаме оставката на правителството на Бойко Борисов заради погрома в здравеопазването. С тези думи лидерът на БСП Корнелия Нинова започна изказването си от парламентарната трибуна днес.

Нинова представи мотивите на внесения от "БСП-за България" вот на недоверие към коалиционния кабинет на ГЕРБ и "Обединени патриоти“ заради проблемите в сектор "здравеопазване“, а депутатите трябват да го дебатират.

Това е третият вот на недоверие срещу кабинета от началото на мандата му, като темите на първите два бяха свързани с противодействието на корупцията и политиката по сигурността.

"За 10 години докарахте системата до там, че достъпно и безплатно трябва да замените с връзки и с пари", заяви Нинова.

"Лекарствата стават все по-скъпи. 45% от парите ни за здраве отиват за лекарства, в Европа процентът е 25", обяви лидерът на БСП.

Източник: БГНЕС

Коментарите в парламента

"Внесохме вота, защото е налице неефективна здравна система, има тенденция към задлъжнялост на болниците, сгрешена лекарствена политика и все по-труден достъп на българските граждани до здравеопазване”, каза в ефира на "Здравей, България” депутатът от БСП Иван Ибришомов.

Представителят на ГЕРБ Даниела Дариткова каза, че управляващите се надяват дебатите в пленарната зала да бъдат конструктивни и да засегнат важни теми. Тя увери, че властите са готови да работят по добри предложения, дадени от опозицията.

Джевдет Чакъров от ДПС заяви, че формацията ще подкрепи вота на недоверие, но не е съгласна с всички аргументи на БСП по темата.

"Трябва да има сериозна подкрепа и надпартиен консенсус за реформата в здравеопазването. Ние сме готови да подкрепим конструктивни предложения като въвеждане на електронно здравеопазване, обективна оценка на медицинските дейности и клиничните пътеки”, заяви Чакъров.

Калин Поповски от „Обединени патриоти” пък заяви, че прави чест на опозицията фактът, че повдига важни въпроси.

"Проблемите в здравеопазването не са политически, а национални”, каза още Поповски.

"Няма да мълчим, но и няма да участваме в безсмислени и безрезултатни вотове на недоверие", заяви зам.-председателят на ПГ на "Воля“ Кръстина Таскова.

"След малко ще отидем към истински нуждаещи се хора от решения, а не от констатации. И няма да слушаме тук едни и същи приказки, повтаряни години наред“, подчерта Таскова в декларация от името на парламентарната група.

От БСП внесоха вота сами,

без да провеждат консултации и да търсят подкрепа от други политически сили, но обсъдиха състоянието на сектора с редица лекарски и пациентски организации. 

Според социалистите здравната система на страната функционира неефективно, разходите за здраве непрестанно се увеличават, а спрямо пациентите се е установила трайна тенденция за дискриминация на финансов признак. Критики бяха отправени и към предлаганата от министър Кирил Ананиев реформа в сектора чрез промяна в здравноосигурителния модел, която още е в процес на обществено обсъждане.

Дали това ще е третият поред неуспешен вот на недоверие, ще стане ясно следващата седмица, тъй като гласуването не може да е по-рано от 24 часа след приключване на дискусиите в пленарната зала.