Заведенията са в стачна готовност, 2,5 метра разстояние според тях е абсурд

04 Май 2020 | 16:41
0 коментара
Бизнес

Заведенията са в стачна готовност. Причината е разпоредбата на здравния министър Кирил Ананиев, според която могат да се отворят тераси, градини и други, но масите трябва да са разстояние от 2,5 метра една от друга. Според бранша това е абсурд.

По-късно днес те ще имат среща с министъра на туризма Николина Ангелкова и ще настояват разстоянието да бъде намалено. Според тях един метър е напълно достатъчен.

Председателят на Асоциацията на ресторантьорите Ричард Алибегов обяви пред „Bulgaria On Air“, че с приетите разпоредби бизнесът е една крачка по-близо до фалита. Причината е, че към този момент те не са имали разходи, като тези за наем, например. А сега ще трябва да плащат пълен наем при намален капацитет, защото ще работят само масите отвън, а не и вътре в заведенията.

„Тези 2,5 метра убиха желанието на бизнеса да отваря.“, категоричен беше той.

Алибегов подчерта, че за ресторантьорския бранш няма предприети никакви икономически мерки. В същото време при тях приходите зависят именно от броя на местата. Това ще се отрази и на персонала, който няма да бъде възстановен в пълна степен. Според Алибегов ще са необходими не повече от 20% от хората.

Друга част от разпоредбата, която притеснява сектора, е това, че трябва да са не повече от 4 човека на една маса, но не са казва какви – дали трябва да имат родствена връзка, или не.

„Идеята на заведението е да събираме хората. Ако не можете да излезете с приятели на заведение, не разбирам какъв е смисълът от това нещо.“, каза още той.

И настоя да се приеме пакет от икономически мерки за сектора, защото отварянето не значи, че бизнесът е добре.

Добавете Вашия коментар

TOP