Заведенията отвориха и тръгнаха проверките

07 Май 2020 | 17:28
1 коментара
Бизнес

От вчера, ресторантите, кафе сладкарниците, питейните заведения и тези за бързо обслужване, могат да работят с клиенти, но при строги изисквания, упоменати в заповедта на здравния министър, като едно от основните е, тези заведения да имат търговски площи на открито – градини, тераси или да имат тротоарно право да работят на открито.

„Вчера, инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните в Благоевград, са извършили 24 проверки в областта, при които е издадено едно предписание и е съставен един акт“ – съобщи за Радио Благоевград д-р Калина Милушева, началник-отдел “Контрол на храните“ при Областната дирекция по безопасност на храните Благоевград.

Тя уточни, че проверените обекти в град Благоевград са 6, при тях не са констатирани нарушения. Издаденото предписание е на заведение, което не регистрирано по Закона за храните, съставеният акт е на заведение в гоцеделчевско.

„Обстановката е доста динамична, но това, за което следят инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград, заедно с колегите от Регионалната здравна инспекция са - личните предпазни средства на персонала, отстоянието между масите, което трябва да е най-малко метър и половина, на една маса могат да седят четири човека или членовете на едно семейство. Агенцията по храните се концентрира и върху кухнята. Особено внимание се обръща на храната, проверяваме стриктно това, което се влага като продукти за приготвянето на храни и предлагането на клиенти, следим срока на годност и съхранението на продуктите“ – уточни още д-р Милушева.

Особено внимание се обръща ни на дезинфекцията на самите кухни, на тоалетните помещения, както и на масите и столовете, които трябва да се дезинфекцират след всеки посетител. Трябва да бъдат осигурени дезинфектанти и за ръцете на клиентите.

„Няма нужда всяко заведение да подава заявление за работа. Когато, заведението смята, че е готово за работа, трябва да е изпълнило всички противоепидемични изисквания, включително и обучение на персонала, тогава стартира дейност. Ако, заведението не може да изпълни тези мерки, по-добре да не отваря“ – препоръча още д-р Калина Милушева и допълни, че проверките продължават. 

Добавени коментари

Поета публикува:
08 Май 2020 | 07:31
Тъпак, глупак, лайнар, на Борисов пумияр, плешив, прост и див, без мозък как е жив, кръчмар, агент, интригант, без никакъв талант, баща му го обича, да го слуша как заеква, срича, стана деутатин, на високата заплата, смени си и колата, а отскоро и жената, как се казва той, банския герой, дето Жоро спука го от бой?

Добавете Вашия коментар

TOP