Затворници в нагла схема с пари, хляб и смартфони!

21 Февруари 2019 | 12:25
0 коментара
Криминално

Смартфон, скрит в консерва, е най-новият хит сред затворниците у нас. Пандизчиите масово използват интернет от зандана, активно общуват във "Фейсбук" и водят разговори с външния свят.

Мнозина от тях си правят селфита в килията, показа проверка на "Телеграф".

Въпреки забраната и уж строгия контрол лишените от свобода продължават масово да използват мобилни устройства без никакъв проблем. Модерните телефони се вкарват вътре по всевъзможни начини, но най-често през доставките на храна, скрити в консерви или птк в кутии от натурални сокове.

Всички, разбира се, е срещу съответната сума, която често се поделя между няколко по веригата - надзиратели, доставчици и отговорници за разпределението на порциона, разказват източници отвътре. й Ползването на телефони не е лукс дори в следствените арести, където контролът уж е малко по-стриктен.

Блестящ пример за това е появата на мобилно устройство у задържаните за финансови афери Николай и Евгения Баневи.

В началото на януари Банев беше спипан с телефон в килията и се оказа, че е водил разговори с руски лобисти, които да му помогнат да излезе от зандана. Мобилният телефон е бил внесен скрит в кутия с натурален сок, разкри зам.-главния прокурор Иван Гешев. След бягството ба легендарния пандизчия Владимир Пелов и съкилийника му Радослав Колев миналия април, които използваха внесен отвън пистолет "Макаров", контролът в затворите се засили, но очевидно само на книга.

Затворници разкриват, че зад решетките се върти търговия с телефони, като притежанието им освен за контакт с външния свят е и въпрос на престиж.

Тарифите за вкарване на телефони варират от 100 до 500 лева в зависимост от модела и сложността на доставката, както и от човека, който го е поръчал.

Ползването вътре пък се споделя от няколко затворници - горе-долу по един апарат на килия.

Добавете Вашия коментар

TOP