Затягат мерките срещу морбили в Благоевградско

19 Февруари 2019 | 10:32
0 коментара
Общество

РЗИ – Благоевград излезе с информация относно случаи на морбили в общини Разлог, Банско, Белица и Якоруда. Към 18.02.2019г. са заболели 23 лица със съмнение за морбили, като от тях лабораторно са потвърдени 11 случая.

Издирени контактни – 160 лица .Имунизирани 86 контактни лица. Изготвени и изпратени писма до Изпълнителен директор на МБАЛ – Благоевград, Управител на МБАЛ гр.Гоце Делчев и Директор на ЦСМП Благоевград относно насочване на деца, нуждаещи се от хоспитализация в ДО на МБАЛ гр.Гоце Делчев и МБАЛ – Благоевград.

Изпратени  материали за лабораторна диагностика на морбили  – 76 бр. назофарингеални смивове и 71 бр. серумни проби  от лица с диагноза Морбили, вероятен случай, контактни лица, пациенти, придружители и персонал на ДО  към  МБАЛ гр.Разлог.

Връчени са предписания на всички ОПЛ в област Благоевград, за издирване и  обхващане  на пропуснати лица с имунизации срещу морбили между 13 месечна и 12 годишна възраст.

Издадани предписания до детските заведения и училищата, относно спазването на противоепидемичния режим и наблюдение на контактните.

Извършват се проверки на здравните картони в детските заведения и училищата, относно имунизационния статус на децата.

Връчено предписание до ОАИЛ на МБАЛ – Благоевград, относно стриктно спазване на противоепидемичния режим в отделението, поради хоспитализация на болни с морбили с дихателна недостатъчност.

Епидемиологичното проучване продължава. Продължава и издирването на контактите лица на хоспитализираните деца, и уточняване на имунния им статус.

Добавете Вашия коментар

TOP