Застрахователната компания „Олимпик” обяви фалит. Тя оперира с клон в България и има над 270 хил. клиенти в страната. На 10 август е назначен предварителен ликвидатор от Надзорния орган върху застраховането на Република Кипър, съобщиха от Комисията по финансов надзор.

От 10 май „Олимпик” няма право да сключва нови застрахователни договори, тъй като КФН, по искане на Надзорния орган върху застраховането на Република Кипър, наложи забрана за това на клона в България. Към 9 май по задължителната застраховка „Гражданска отговорност” в „Застрахователна компания Олимпик – клон България” са застраховани 274 621 моторни превозни средства. Това представлява 9,2% пазарен дял от общо застрахованите по този клас и нарежда застрахователя на четвърто място в България.

Съгласно законодателството на Кипър действащите застрахователни договори по общо застраховане, сключени от компанията, ще бъдат прекратени на 17 август 2018 г.

Прекратяването ще се извърши автоматично без да са необходими допълнителни действия от застраховащия или от застрахованите лица.

Това означава, че от 18 август ще могат да бъдат сключвани нови застраховки „Гражданска отговорност“.

Всеки засегнат собственик на автомобил трябва незабавно да сключи нова застраховка с друг застраховател.

След прекратяване на застрахователните договори, ако не са били сключени нови своевременно, в случай на пътнотранспортно произшествие обезщетението се заплаща от лицето, причинило произшествието на пътя.

За липсата на „Гражданска отговорност“ законът предвижда и глоба от 250 лв. за физическо лице и 2000 лв. за юридическо лице. При повторно нарушение наказанията са съответно 800 и 4000 лв. Лице, което не е собственик и управлява автомобил без валидна застраховка, се наказва с глоба от 400 лева. При повторно нарушение наказанието е 800 лева.

Заплатените премии за неизтеклата част на застрахователните договори, които ще бъдат прекратени, подлежат на връщане в рамките на последващото производство по несъстоятелност в съответствие със законодателството на Република Кипър.

Клиентите на „Олимпик” ще бъдат уведомени за откритото производство и ще им бъде указан редът и сроковете, в които могат да поискат парите си от застрахователя.

По същия начин ще бъдат уведомени и лицата, които са завели щети при застрахователя.

Българският „Гаранционен фонд” за застраховки „Гражданска отговорност” и „Злополука” не изплаща гаранции за застрахователи от други държави.

Застрахователна компания „Олимпик” е застраховател със седалище в Република Кипър и извършва дейност в България чрез клон. Съгласно правото на Европейския съюз застрахователи от една държава членка могат да откриват клонове в друга държава членка без да кандидатстват за лиценз там.