Засилен интерес от жители и гости на Петрич към инициативата Европейската нощ на музеите

20 Май 2018 | 13:21
0 коментара
Култура

Много голям е бил интересът от жителите и гостите на Община Петрич към инициативата Европейската нощ на музеите, в която музеят в града се включи за поредна година.

Това каза Сотир Иванов, директор на Исторически музей – Петрич, цитиран от Фокус - Пирин.

Той обясни, че тази година, за разлика от предходните, екипът на културната институция е заложил на съвсем различна концепция.

„Идеята ни беше всеки един посетител да има възможността да се докосне до абсолютно автентичното наследство от миналото. Това, което се опитахме да направим е да прокараме една линия между дълбоката древност и днес, показвайки какво обединява днешното общество, кои са вечните тенденции, приликите в естетиката и как се е развивала материалната култура“, каза още Иванов.

Той добави, че по време на Европейската нощ на музеите в Петрич са били представени специални експонати от праисторическата култура Тополница – Промахон, която се е развивала около 6 хил. Пр. Хр., тоест пред около 8 000 години и малко повече.

„Показахме и Хераклея Синтика, като бяхме направили следната идея: от една страна туристите имаха възможността да разгледат движимите културни ценности, които имаме от обекта – нумизматика, епиграфика, пластика, каменна пластика, керамични произведения като теракотените театрални маски и в същото време хората имаха възможността да посетят самият античен град, който за пръв път беше отворен вечерта от 17.00 до 24.00 часа. Последният елемент от нашата концепция бе „Старият Петрич“ – етнография и естетически тенденции, които реално са продължени до съвременността“, добави Иванов.

Той заяви, че са се радвали на изключително голям интерес, който е продължил и след 24.00 часа, макар че краят на събитието е трябвало да бъде в този час.

„Аз се радвам, защото Нощта на музеите дава възможност на местната общност да се докосне до материалното наследство. По принцип това е един много голям проблем, който се надявам, че ще бъде разрешен в бъдеще чрез разработването на нови образователни програми, с търсене на възможност за комуникация с онази част от общността, която вече е напуснала училище и университет, но в същото време има интерес към определена културна дейност, която може да бъде удовлетворена  от музея“, уточни Иванов.

Добавете Вашия коментар

TOP