Защо предозирането с витамини е опасно и как ни вреди!

16 юли 2017 | 17:42
0 коментара
Защо предозирането с витамини е опасно и как ни вреди!

Свързваме витамините най-често с жизнеността и младоликия вид. Свикнали сме да приемаме един витамин или комбинация от няколко, за да се радваме на по-здравословен живот. Ползите от витамините са насадени в съзнанието ни до такава степен, че започваме да "усещаме" ефектите им още преди реално да са се проявили, пише "Здраве.bg".

Трябва обаче да имаме предвид, че всеки витамин е редно да се приема според личните ни нужди и то след консултация с лекар или специалист. Понякога поглъщането на по-големи от препоръчителните дози витамини могат да предизвикат сериозни вреди и да настъпи т.нар. хипервитаминоза, а ето и част от нейните проявления.

Прекомерното усвояване на калция в тялото се нарича хиперкалциемия
Прекомерното усвояване на калция в тялото се нарича хиперкалциемия
Снимка: Thinkstock

Сухота на устните, кожата и косата
Някои от най-изразените симптоми на натравяне вследствие на предозиране с витамин А са сухите кожа, устни и коса. В по-тежките случаи кожата по лицето започва да се бели. По-високата доза под формата на бета-каротин може да предизвика каротенодермия – състояние, при което цветът на кожата става тъмножълт, особено по дланите и петите.

Стомашен дискомфорт
Приемът на повече от препоръчителната норма витамини може да доведе до стомашен дискомфорт и храносмилателни проблеми. Това се случва, защото някои витамини са водноразтворими и не се складират в тялото. Освен това към симптомите могат да се прибавят още диария, гадене, повръщане и загуба на апетит.

Гастроинтестинални проблеми
По-високият прием на витамин D може да причини различни видове гастроинтестинални проблеми и дори да доведе до хиперкалциемия. Това е състояние, възникващо при прекомерното усвояване на калция в тялото, обусловено от високата доза витамин D.

Главоболие и сънливост
Повишеният прием на някои витамини причинява раздразнителност, главоболие и сънливост. Понякога се стига и до усещане за отслабване на силите.

Сензорна невропатия
Предозирането с витамин В6 причинява сензорна невропатия – състояние, при което пациентът чувства болка и изтръпване на пръстите на ръцете и краката. Това може да доведе и до затруднено вървене.

Честото уриниране може да е сигнал за увеличени нива на витамин D в организма
Честото уриниране може да е сигнал за увеличени нива на витамин D в организма
Снимка: Thinkstock

Разтваряне на червените кръвни клетки
Ако се приема повече от препоръчителната доза витамин К, това може да доведе до разтваряне на червените кръвни клетки. Пигментът, освобождаван при разтварянето на тези клетки прави кожата жълтеникава на цвят. Високият процент на въпросния витамин може да причини и мозъчни увреди. Витамин К е основна съставка в мултивитамините, затова лекарите като цяло предписват отделни хранителни добавки с витамини, тъй като високите дози мултивитамини могат да са токсични за тялото.

Често уриниране
Повишеният прием на витамин D може да предизвика често уриниране, формиране на камъни в бъбреците и понякога дори бъбречна недостатъчност. Затова винаги е препоръчително да посетим лекар, преди да увеличим дозата, на който и да е от приеманите витамини, особено ако имаме високо кръвно налягане или диабет. Най-сигурният начин е да взимаме предвид дозата, посочена на опаковката, и да приемаме витамините съобразно нея./Edna.bg


Добавете Вашия коментар!