Защо не трябва да се яде студено месо?

26 Ноември 2018 | 19:24
0 коментара
Любопитно

Когато говорим за правилно хранене, обикновено това се отнася до това дали са полезни продуктите и разнообразието от ястия.

В редки случаи се замисляме за температурата на храната и как стомахът реагира на топлото и студеното.

Това е грешка. Много хора често хапват бекон със салата, но заради забързаното ежедневие, месото остава студено. Резултатът е дискомфорт и тежест в стомаха.

Вярва се, че месото под всякаква форма е полезно и питателно, но не е така. Лекарите са установили, че яденето на студени храни, особено на протеини, може да предизвика развитие на дисбиоза и метаболитни нарушения.

Студена храна

Времето на храносмилане на храната в стомаха зависи пряко от температурата ѝ. Ако храната е топла, тя е в стомаха за 2-3 часа преди пълното разграждане на големите протеинови молекули в аминокиселини.

Е, хладната студената храна преминава през стомаха няколко пъти по-бързо и усвоените протеини, които не се абсорбират от тялото, попадат в тънките черва.

Какво ще се случи с тялото ви, ако спрете да ядете месо

В резултат на това се развива дисбактериоза, метаболизмът се нарушава, възниква благоприятна среда за развитието на гниеща микрофлора. В процеса на разграждане се образуват токсични вещества, които се абсорбират в кръвообращението и причиняват интоксикация на тялото.

Марк Матар, доцент по медицина от Джорджтаун (САЩ, САЩ), казва в интервю, че топлата храна е ключът към нормалното функциониране на храносмилателната система.

Той припомня, че нашите баби винаги съветват да се хапва топла супа или чай при простуда и грип. Това не е случайно: топлината помага за отпускане на мускулите и успокоява стомаха, както и има благоприятен ефект върху лигавицата.

Ненапълно смилането на храната може да се получи и когато се консумира топла храна със студени напитки. На този принцип се случват храненетата в "Макдоналдс". В менюто се предлага хамбургер, заедно с ледено студена напитка. Човек скоро отново е гладен.

В интернет може да се намери информация и за диета, при която основното е храната да е студена. Идеята е, че килограмите се топят пред очите ни, и така нататък. 

Не е изненадващо, че при такъв процес на храносмилане намалява теглото, изненадващо е, че има хора, които са готови на такива експерименти с тяхното здраве. В края на краищата, повечето специалисти по хранене напълно се съгласяват с бабите ни: хранете се, докато е топло!

Оптимална температура на храната

Температурата на храната трябва да е удобна и близка до телесната температура - от 36 до 40 градуса. Твърде студена и прекалено гореща храна трябва да се избягва. Това ще позволи на храносмилателните органи да функционират правилно и да смилат храната правилно.

Времето също е важно - сутрин и вечер е по-добре напълно да се откажем от студена храна, защото в този момент метаболизмът се забавя и тялото се нуждае от тласък, за да започне правилно храносмилането, но на обяд можете да си позволите да ядете нещо студено, например сладолед.

Добавете Вашия коментар

TOP