Защо и кога пиенето на плодов сок може да е опасно

01 Септември 2018 | 02:00
0 коментара
Любопитно

Всички знаем, че плодовете и зеленчуците са полезни за здравето. Витамините, които получава тялото ни с тях са жизнено необходими за оцеляването ни. Много хора обаче предпочитат вместо да изядат един плод, просто да пият сок от него. Така хем е бързо и лесно, хем тялото им получава необходимите витамини.

Американските специалисти по хранене обаче са идентифицирали кога и защо съществува опасност от приема на плодови сокове. Учените експериментално са доказали, че такива хранителни навици нарушават чревната микрофлора.

В проучването са използвани лабораторни мишки, които гладували и били хранени само с нектар и сокове. Оказало се се, че при такива обстоятелства тънките черва на гризача, не можели да обработят плодовата захар и тя попадала директно в дебелото черво, причинявайки значителни вреди на полезните бактерии, които се справят с въглехидрати. В експеримента учените са използвали както пакетирани сокове, така и пресни.

Изследователите подчертават, до 90% фруктоза се усвоява само в тънките черва. Те призоват хората да ползват сока едва от 40 до 60 минути след хранене, за да може храносмилателната система да не се "претовари", а чревна микрофлора да не страда.

Що се отнася до пресните плодове на празен стомах, вижданията на диетолозите варират по този въпрос. Повечето учени смятат, че е за предпочитане да се използват на празен стомах или на 1-1.5 часа след основното хранене. Плодовете в стомаха или тънките черва не се усвояват, а директно преминават в дебелото черво. Ако такава храна се консумира непосредствено след храни, богати на нишесте или протеини, тя не може веднага да попадне в червата и да остане в стомаха, където ще ферментира.

От друга страна за най-полезни натурални сокове се считат тези от портокал, грейпфрут, грозде, череша, круша, ябълка, нар, ананас, праскова, кайсия, сок от лайм.Zdrave.to

Добавете Вашия коментар

TOP