Защо хората вече не купуват масово нови смартфони

02 Ноември 2018 | 07:41
0 коментара
Бизнес

След като през 2007 г. Apple представи първия iPhone, пазарът на смартфони се преобрази и превърна в мания. През първите няколко години хората чакаха на опашки само и само да са сред първите, сдобили се с новия модел. Днес всичко това е история и дори най-големите компании изпитват трудности в продажбите на нови смартфони.

Според данни на анализаторите от Strategy Analytics, доставките на смартфони по света през третото тримесечие на тази година са се сринали до 360 млн. бройки. Това е равно на 8% годишен спад и е 4-тото поредно тримесечие на постоянен спад.

"Пазарът на смартфони на практика е в рецесия", коментира един от директорите на компанията Линда Суи в официално изявление. Тя посочва, че причините са няколко. От една страна е значителното намаляване на субсидираните и намалени телефони, които операторите предлагат с договор. Освен това липсват достатъчно интересни и вълнуващи иновации на пазара, инвентарът се трупа, а потребителите задържат сегашните си телефони по-дълго. Не помага и фактът, че през последната година се наблюдава тенденция на сериозно поскъпване на смартфоните от висок клас.

Настоящите модели смартфони вече разполага с достатъчно мощен хардуер, който върши добра работа по-дълго време. Новите модели пък трудно се открояват с нещо кой знае колко революционно и за потребителите не е проблем да изчакат по-дълго време, преди да сменят телефона си.

Пазарът все още се оглавява от Samsung, но компанията записва 13% спад спрямо миналата година. На второ място е Huawei с 32% ръст, а на трето е Apple, която почти не променя позицията си. В официалните си резултати обаче самата Apple обяви, че доставките на iPhone за последното тримесечие са с 2 млн. бройки под очакваното от инвеститорите. Това доведе до сериозен срив на акциите на компанията, но за кратко, като след това те постепенно нормализираха стойността си.

За сега изгледите са, че пазарът на смартфони ще продължи да изпитва трудности. Той вече е пренаситен, като дори и в развиващите се държави повечето потребители вече разполагат със смартфони и дори устройствата от ниските класове имат достатъчно производителност да се справят с ежедневните задачи. Така за компаниите предстои период на още по-яростна конкуренция помежду им, за да запазват пазарния си дял, което би трябвало да ги мотивира да положат повече усилия в новите си модели.

Vesti.bg. 

Добавете Вашия коментар

TOP