Зареждаме с 13 лева по-малко гориво до морето

13 Юни 2020 | 13:36
0 коментара
Бизнес

Пътят до морето с автомобил на дизел ще ни излезе с 13 лева по-малко това лято. Това показа проверка на цените на горивата на Нова ТВ.

Причината е поевтиняването след драстичния спад на петрола през март. Така в момента изминаване на 380 километра от София  до Бургас ще ни струва 39 лева, а миналата година сме броили 52 лева с кола на дизел при разход 6 л на 100 км.

В момента средната цена за литър бензин А95 в столицата е 1,67 лева  и 1,71 лева за дизела. Най-евтини са горивата в Шумен, където бензинът се продава за 1,65 лева за литър, а дизелът е по 1,68 лева. Там шофьорите обясниха, че в момента им трябват около 100 лева за пъленене на резервоара, а преди извънредното положение са им били необходими 130-140 лева. Най-скъпи пък са петролните продукти в Кърджали където бензинът струва 1,72 лева, а нафтата е по 1,75 лева.

Според Симо Симов, от Асоциацията на търговците и вносителите на горива това първото толкова драстично поевтиняване на горивата. то бе провокирано от война между големите производители на петрол, в която обаче не беше предвидено свиването на потреблението заради пандемията. Според него спадът на цените в по-малките бензиностанции се случи много по-бързо, тъй като при тях няма много наличности на склад. По-големите вериги търговци на горива пък имат по-големи запаси в складовете си и за това цените се задържаха високи.

По думите на Симов тенденцията е към плавно повишение на цените на горивата като се очаква до края на годината те да не надхвърлят 2 лева за литър.  Това ще стимулира пътуванията.

Сезонът на морето се очаква да стартира тази година от 1 юли, а плажовете трябва да са подготвени от 1 юни. В момента обаче повечето ивици на българското крайбрежие не работят на пълен капацитет, тъй като няма и много туристи. Повечето концесионери са наели по-малко спасители като се очаква да запълнят свободните места, в началото на следващия месец, когато се очаква сезонът да стартира. Например на плажа в Крайморие в момента работят четири двойки спасители, които обхождат всички постове. Очаква се в началото на юли те да се увеличат с още 4, като по този начин ще има спасители за всеки пост.

Спасители разказват, че вече са ставали свидетели на кавги между туристи. Преди дни е имало спречкване между две групи туристи на свободната зона като едните са направили забележка на другите, че са се разположили много близо до тях.

Добавете Вашия коментар

TOP