Заразата във Великобритания върви по пътя на Италия

24 Март 2020 | 11:22
0 коментара
Общество

Пандемията от новия коронавирус, жертвите до момента и мерките, предприемани от отделните държави продължават да са водеща тема за западни издания.

Лондонският в. "Дейли телеграф" отсича в заглавие: "Краят на свободата. Наредена е най-голямата изолация на обществото в британската история".

Друго британско издание - "Индипендънт", отбелязва в редакционна статия, че реакцията на премиера Борис Джонсън на коронавируса е била прекалено слаба и прекалено закъсняла. Изданието пише, че по общо мнение Великобритания вече се катери по стръмната крива към кулминацията на заразата и мнозина смятат, че следва същата траектория като Италия. С други думи, мъчителните сцени, които виждаме в италианските болници, може скоро да се повторят в Обединеното кралство. Това е ужасяваща перспектива, от която премиерът Джонсън трябва да се страхува.

Едва ли здравната система ще може да осигури навреме всички необходими ресурси, особено респиратори. В този момент теоретичните въпроси за британския отговор на пандемията ще станат остри и неотложни. Това ще е момент на политическа равносметка, посочва "Индипендънт".

Лондонският в. "Гардиън" подчертава, че коронавирусът е бедствие за затворите в Обединеното кралство, а освобождаването на "безобидните" затворници ще спаси живота на мнозина, смята вестникът. Това беше направено в Иран, защо да не го направим и ние, пита авторът на "Гардиън".

Британското правителство вече обяви, че възнамерява да намали натиска върху местата за лишаване от свобода, като увеличи броя затворници, които ще бъдат пуснати под домашен арест. Благотворителна организация, подкрепяща затворниците във Великобритания, настоява лишени от свобода, които са по-възрастни и немощни, да бъдат освободени незабавно. Става дума за над 1700 души, главно мъже, на възраст над 70 години, някои от които са дори на 80 или по-стари, а има и над 90-годишни.

Освобождаването на тези "напълно безобидни" затворници безспорно ще спаси не само техния живот, но и този на надзиратели и друг персонал, особено в затвори, където има цели крила със затворници в напреднала възраст. Според проф. Ричард Коукър от лондонския Институт за хигиена и тропическа медицина до 60 на сто от затворниците може да се заразят с коронавирус. Онези, които казват, че затворниците си получават заслуженото, трябва да имат предвид, че в живота, както и в затвора, има йерархия. Бедните и хората в неравностойно положение, които не са извършили престъпления, ще са следващите, които ще бъдат поразени от болестта, предупреждава изданието.

В редакционен материал "Гардиън" също посочва, че разпространението на коронавируса във Великобритания следва траектория, сходна с италианската, с около две седмици закъснение. Ако болестта напредне на Острова, както предричат учени, броят на хората, починали от Ковид-19, до две седмици ще достигне около 5000 души. Вестникът предупреждава, че мерките, предприети от правителството в Лондон, не са достатъчно рестриктивни, както е в други европейски държави. Затова онези, които са в състояние да го направят, трябва да направят повече от препоръчаното от кабинета, съветва изданието. Трябва да се има предвид, че ограниченията не засягат еднакво гражданите. Големи семейства, които обитават ограничена жилищна площ, ще се сблъскат с много по-големи трудности заради затварянето на училищата и други институции. Самотно живеещите и тези, които са обект на домашно насилие, ще страдат непропорционално силно от карантината.

Като се имат предвид прогнозите на експерти, че броят на смъртните случаи във Великобритания може да достигне 250 000, приоритетът е спасяването на живот, отбелязва изданието. То посочва, че е много притеснително, че при вземането на решение от премиера Джонсън, както изглежда, е надделяло мнението на неговия съветник Доминик Къмингс, а не това на специалистите. В демократична държава със 70-милионно население, това не е начинът да се прави политика. Навлизаме в рискови и непознати води и е основателно да питаме дали капитанът на кораба е в състояние да се справи, заключава вестникът.

Американският в. "Ню Йорк таймс" пише, че болестите и предразсъдъците отдавна вървят ръка за ръка, но през 2020 г. можем да се държим по-добре. Много пъти сме вървели по този път, припомня изданието: през 14 век Черната смърт предизвиква масово насилие срещу евреи, каталунци, свещенослужители и просяци; когато през 15 в. се разпространява сифилисът, го наричат неаполитанска, френска, полска или германска болест, в зависимост от това кого сочи с пръст; когато чумата поразява Хонолулу през 1899 г., властите изгарят Китайския квартал. И така нататък до наши дни, когато епидемии като ебола, САРС и зика подклаждаха предубеждение срещу конкретни региони или хора.

И така стигаме до 2020 г., когато на цялата територия на САЩ и по света азиатците биват нарочвани за източник на "китайския грип", "Уханския коронавирус" или просто "чуждестранния вирус". За пореден път тайнствена, бързо разпространяваща се и понякога смъртоносна болест ожесточава расизма и омразата, сега обаче с помощта на мощния мегафон на социалните медии, подчертава "Ню Йорк таймс".

Заедно с коронавируса се разпространяват и антиазиатски предразсъдъци. Вестникът припомня, че вчера вече е съобщил как от източния до западния бряг на САЩ американци от азиатски произход са бити, плюени и хулени, което кара някои членове на тази оклеветена общност да си купуват огнестрелно оръжие от страх, че с влошаването на пандемията ще стане още по-лошо. САЩ не е изключение, подобни сцени се разиграват в Япония, в Англия ги замерят с яйца, а в Египет им крещят "корона", докато минават по улиците.

Времената на огромна опасност изискват солидарност, човечност, саможертва и надежда, пише "Ню Йорк таймс", а не истерия или омраза. Това трябва да е посланието на политическите, социалните, религиозните и корпоративните лидери по света, докато трескаво се мъчат да намерят начини да се справят със смъртоносния вирус.

Добавете Вашия коментар

TOP