Заради водната суша! Стоп на строителството в Покровник

14 Юли 2018 | 11:00
0 коментара
Общество

Водата под благоевградското с. Покровник свърши и Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” спря да издава разрешителни за строеж на къщи в местностите около селото, тъй като не би могла да гарантира водоснабдяването им.

Първият отказ стана преди дни, когато дирекцията обяви като „недопустима” идеята на Даниела Пеовска да си построи двуетажна къща с фотоволтаични панели на покрива в местността При спирката. Според кмета на селото Методи Цонев там Даниела има наследствен имот. Мястото е 900 кв.м и с планираното озеленяване от 40% би се превърнал в чудесна модерна селска къща.

Препъникамъчето обаче се оказа водоснабдяването, което Пеовска планираше да осъществи чрез изграждане на собствен водоизточник в имота – сондажен кладенец с дълбочина 10 метра, откъдето да черпи по 8 кубични метра вода на ден.

Според специалистите от дирекцията местността При спирката, която е извън регулацията на населеното място, попада в обхвата на подземно водно тяло „Кватернер-Благоевград”. За Покровник обаче е достигнат максимално разрешеният брой съоръжения за водовземане, които могат да бъдат изградени, поради което отсега нататък вксякакви инвестиционни намерения в селото ще бъдат парафирани с „не”.

Пеовска е получила лично отказа на дирекцията на 10 май т.г. заедно с възможността да изрази становище по него. Тъй като до момента тя не се е обадила в Басейнова дирекция, на основание „констатирана недопустимост на инвестиционното намерение спрямо Плана за управление на речните басейни на Западнобеломорски район /2016-2021 г ./ и спрямо разпоредбите на Закона за водите” РИОСВ – Благоевград прекрати административното производство по казуса с бъдещата къща.

Новината за отказа бързо обходи селото, където всяка втора къща има интернет, и на прима виста мнозина я свързаха със сестрата на местната знаменитост Пео – 57-годишния покровнишки тотомилионер Румен Пеовски, който през месец май миналата година спечели от играта 6 от 42 невероятната сума от 1 663 872,70 лв. В Покровник веднага тръгнаха предположения, че Даниела ще строи, но Пео ще плаща за строежа, тъй като самият той няма на негово име никакво жилище – родителите му приписали родната къща, в която той продължава да живее с тях, на дъщеря си.

За какво й е на Даниела да строи къща, като си има 2 апартамента в Благоевград и даже мислеше да продаде този при ЗМК, затюхка се майката на тотомилионера, която вчера намерихме в двора на къщичката, седната в най-голямата жега на припек на вътрешните стълби. Жената охотно разказа, че семейството й, и то не без участието на парите от тотото, има всякакви други проблеми, но не и имотни. Щом получил първия транш от печалбата миналата година, Румен дал на децата на сестра си по 30 000 лв. После купил фризьорски салон в София на по-големия си син, който дотогава живеел в Англия заедно с брат си и майка си, а на другия син дал пари за жилище в Испания.

„Те парите почти се свършиха, сега синовете на Румен и двамата са в София, на 2-о число на месеца ходят и теглят това, което му пращат от тотото, но не знам колко дават на баща си”, призна тя. Факт бил обаче, че Румен й помагал с по някой лев, защото пенсията й, заслужена с непосилна работа по тютюна в АПК-то, е 200 лв. Мъжът й, който работел навремето в Домостроителния комбинат, вземал по 350 лв., но половината пари отивали за лекарства и остатъкът не стигал доникъде.

„Сега проблемът ни не са парите, а съседът Боздака, който води дело срещу Румен за част от печалбата – уж му бил дал стотинките да си пусне печелившия фиш4, ожали се жената.

До момента синът й ходил в полицията и прокуратурата 3 пъти да дава показания, че никога не е вземал пари назаем от Боздака, има си и свидетели, но семейството хич не е спокойно за изхода на делото. Вероятно по тази причина Румен още не може да се отпусне и поне да направи ремонт на къщата, в която живее с родителите си. В момента той не работи никъде, повечето време прекарва затворен в стаята си и от нерви много е отслабнал, доверява майката. Под „нерви” тя разбира инцидента от миналото лято, когато след тежък алкохолен запой с верни приятели от селото Пео грабна пушката на баща си и започна да обстрелва съселяните си, в резултат на което се наложи да го вкарат за 3 месеца в психиатрията.

Освен семейната къща, от парите на Румен не е разбрало и селото въпреки обещанието му в първите дни след огласяване на печалбата да даде 3000 лв. за събора в Покровник и още 10 000 лв. за завършването на новата църква.

„Е, Румен още не е дал пари, но на 27 юли, когато е храмовият празник на църквата „Свети Панталеймон”, в Покровник все пак ще си направим събор”, каза вчера кметът Методи Цонев и традиционно сам грабна сърпа да окоси тревата около кметството, за да не се посрамят покровничани пред многобройните гости, които очакват за селския празник.

Късно следобед вчера успяхме да се свържем по телефона със сестрата на Румен Пеовски – Даниела, за да установим, че става въпрос за съвпадение на имена – въпреки рядката фамилия, тяхна съседка в Покровник носела същото име и дори не им била роднина.

СТРУМА

Добавете Вашия коментар

TOP