Заради коронавируса: Затвориха къщата на Ванга! Църквата в Рупите е с отворени врати, но няма посетители

30 април 2020 | 14:18
0 коментара
Заради коронавируса: Затвориха къщата на Ванга!  Църквата в Рупите е с отворени врати, но няма посетители

Под ключ е къщата на пророчицата Ванга в местността Рупите, където приживе тя построи манастирски комплекс.

Постройката е затворена за посетители заради извънредното положение, свързано с разпространението на коронавируса у нас. Стаите в дома на ясновидката са твърде тесни и целта на служителите е да не се допуска струпване на хора на едно място. Често се образуват и опашки от желаещи да видят къде е живяла и помагала на нуждаещите се Ванга.

Не е разрешено в момента и да се отдъхва в красивия парк около църквата „Света Петка” на пророчицата. Навсякъде са поставени сигнални ленти, има и табели, че е забранено да се сяда по пейките и в беседките. Не работят и залите край храма – затворени са залата за икони, залата за изложби и залата за венчавки и кръщенета.

„Отворена е единствено църквата. Всеки мирянин е добре дошъл, но трябва да спазва ограниченията. Хората влизат в храма по един през централния вход и излизат през странична врата, въвели сме еднопосочно движение. Миряните могат да запалят свещ и на гроба на леля Ванга. Но няма как да разгледат нито къщата й, нито залите, не могат да си почиват и в парка”, заяви управителят на комплекса в Рупите – Серафим Иванов.

Той увери, че хората, които идват, спазват всички изисквания, не създават никакви проблеми на служителите с поведението си. В дните на извънредното положение няма много посетители, липсват големите групи, няма ги автобусите с туристи. Маршрутът за всички е ясно начертан – от паркинга се стига до входа на комплекса, след това се стига до църквата и гроба на Ванга, след което по обратния път напускат светата обител.

„Дано скоро отмине това извънредно положение и възстановим обичайния си ритъм на работа. За да не разочароваме хората, които искат да разгледат и къщата на Ванга, и залите ни. Все повече хора идваха тук, за да се венчават и да кръщават децата си. Някои се прибират от чужбина, за да се врекат във вярност или да кръстят детето си тук, в храма на Ванга”, допълва Серафим Иванов.


Добавете Вашия коментар!