Заради дълг от 410 лева, фирма за бързи кредити облепи къщата на възрастно семейство в с. Бело поле с огромни листовки със знак „Внимание”

05 Май 2020 | 06:50
1 коментара
Общество

Скандални листовки с огромен знак „Внимание”, разлепени на къщата на възрастно семейство, шокира жителите на благоевградското село Бело поле. В четвъртък към 20 часа цялата входна врата на къщата, в която живее възрастното семейство, била облепена с листовки, а големи удивителни в бял цвят на червен  фон се набивали отдалече на очи. Новината бързо се разнесла из селото и белополчани  сериозно се притеснили, като решили че лепенките са някакво предупреждение и са   свързани със заразата от корона вируса.

Оказало се, че става въпрос за акция на фирма за бързи кредити срещу длъжници. Скандалното е, че освен че самите листовки съдържат и лични данни,  като имената на взелия кредита, размера на дължимата сумата и за какво е предоставена, длъжник е не възрастното семейство, а техният син. Любопитното е и че става въпрос за дълг от 410 лв.

„Това е повече от възмутително. Кое дава право на фирмата да злепоставя хората, уронвайки техния  авторитет и достойнство. И това ли е начинът – чрез изтипосване пред цялото село да си търсят парите?”, гневят се белополчани, шокирани от начина на работа на кредитната институция.

Юристи коментираха, че има законово установени начини за събиране на дължимото, но разлепването на листовки по вратите на хората категорично не е сред тях и за нанесени неимуществени вреди семейството може да си търси правата по съдебен ред. Още повече че наказателната акция е предприета по време на пандемия, когато правителството наложи извънредни мерки.

„ Съгласно закона за извънредното положение се замразяват всички действия на банките, фирмите за бързо кредитиране и колекторските фирми по събирането на неплатени вноски и дългове. Забранява се начисляването на лихви за забава на вноските и неустойки по кредитите, както и по лизингите. Те не могат да бъдат и предсрочно изискуеми по време на извънредното положение. Забраната да се притискат длъжниците се отнася не само за банките, но и всички други кредитни институции според едноименния закон”, изтъкнаха юристи. Те уточниха, че щом фирма за бързи кредити си позволява да не спазва Закона за извънредното положение, засегнатите длъжници имат редици възможности за защита. Те могат да внесат жалби до Комисията за защита на потребителите. Освен  това могат да търсят правата си в съда. За действия, свързани с принуда или заплаха за плащане от страна на финансови институции, които са в противоречие със закона, хората могат да се обърнат и към полицията.

 „В случая освен семейството, чиято врата е била облепена с листовките, правата си по съдебен път  могат да търсят и жителите на Бело поле, най-малкото защото  с неправомерните действия фирмата е внесла смут и паника сред населението” категорични са адвокати.в.Струма

Добавени коментари

ФАКТ публикува:
05 Май 2020 | 09:34
е на такива банката за развитие даде 78 милиона кредит и седнали да ми говорят по телевизията, че това е било в интерес на хората, че колекторите няма да си събират парите насилствено и чрез съдебни дела...а със споразумения... Да , може и със споразумения, но те хем водят дела, хем тормозят хората по телефона и чрез разлепване на разни листовки... абе държавата като им даде толко пари накуп сега да ги стегне...и да си влезе в ролята..

Добавете Вашия коментар

TOP