Заради чумата! Стопаните в пограничните райони колят прасетата и затварят в буркани

04 Септември 2018 | 16:21
0 коментара
Общество

Стопаните в пограничните с Румъния села край Силистра масово колят животните си.

Причината е опасността от евтаназиране на прасетата, ако избухне наново огнище на чума у нас.

Над 600 са огнищата на африканска чума по свинете в северната ни съседка. Най-близкото е на няколко километра от границата с България. Хората, които гледат прасета, за да ги заколят за Коледа, сега са принудени да избързат с няколко месеца.

Първи случай на африканска чума по свинете у нас
 
В Силистренско масово се колят прасета от страх от африканската чума. Хората предпочитат да приберат месото в буркани и фризери, вместо при ново огнище на заразата животните да бъдат евтаназирани.
 
Въпреки горещото време, хората по селата вече масово колят животните си, обясни за Дарик кметът на община Кайнарджа Любен Сивев: „Хората проявяват разбиране, тъй като е неприятно август да колиш прасета – горещини, мухи и т.н. Но въпреки всичко проявяват разбиране и започнаха масово да ги колят и да си ги прибират, тъй като ние разпространяваме, че сме най-близко до самите огнища и може най-бързо през нас да мине и да навлезе в България заразата. Мога само да благодаря на хората за това, което правят в момента. Много е неприятно, но се налага да го правим, тъй като виждаме каква е ситуацията”.

Паника и изклани прасета в Червенобрежко, заради африканската чума
 
Областният управител на Силистра Ивелин Статев също препоръча на стопаните да си заколят по-рано животните и да си ги приберат за консумация, защото опасността от чума е голяма в пограничните села.
 
„Ние не попадаме в опасната зона, но все пак е в близост, на територията на нашата страна. В тази връзка, всички стопани трябва да предприемат някакви мерки по отношение на животните, които отглеждат – визирам задните дворове, частните стопани, за да нямат евентуално проблеми при възникване на този момент някое от животните да бъде заразено по причини, които не мога да кажа - специалистите имат думата тук, да могат съответно да си ги приберат във фризерите. След настъпване на такова събитие, всички животни ще бъдат евтаназирани, така че по-добре да останат за тяхна консумация, докато е време”, обясни Статев.

Препоръчват колене на прасета в домашни дворове в Силистренско

 Хората от селата в Силистренско пък коментират, че неочаквано е настъпила "Коледа посред лято".

Добавете Вашия коментар

TOP