Заради африканската чума! В Пиринско затягат контрола над изхвърлянето на хранителни отпадъци и трупове на животни

25 Юли 2018 | 13:14
0 коментара
Общество

Набелязани са редица мерки в Област Благоевград с цел предпазване от африканската чума по свинете, заяви областният управител на Благоевград Бисер Михайлов,цитиран от "Фокус".

По думите му, преди около 2 седмица е била проведена среща на областната епизоотична комисия на която са били обсъдени конкретните стъпки, целящи превенция срещу заразата. Една от мерките е свързана с това, че контролът над изхвърлянето на хранителни отпадъци и трупове на животни ще бъде засилен. Ще се вземат мерки и за недопускане на прасета в района на сметищата.

Освен това ветеринарните лекари е необходимо да организират извършване на постоянен  контрол за спазване на мерките за биосигурност във всички свиневъдни обекти. Всички общински администрации на територията на област Благоевград са уведомени за решенията на Областната епизоотична комисия, за да бъдат предприети съответните действия.

Африканската чума не е опасна за човек, но при животните води до смърт. Разпространението ѝ може да доведе до големи икономически загуби за животновъдството.

Случаи в България все още не са констатирани, но има предпоставки за това, заради съществуването на незаконни сметища и храна, неунищожена според санитарните изисквания.

Добавете Вашия коментар

TOP