Държавата наложи запор върху търговската марка на Съюза на демократичните сили заради просрочени финансови задължения на партията. Така политическата сила изгуби правата върху някои от емблематичните си символи, с които се свързват славните й времена през 90-те години. 

"Това е един най-обикновен спор между търговци", заяви адвокат Диньо Бозаджиев пред NOVA

Лукарски остава лидер на СДС, има нов план

Москов: Продължаваме да настъпваме мотиката

Преди 4 години той е нает от партията да води над 30 нейни дела в съда - от искове към Централната избирателна комисия до обжалвания на неплатени сметки към Топлофикация.

"Това беше съвсем инцидентен ангажимент в рамките на 5-6 месеца. От СДС не ми платиха хонорарите",

допълва адвокатът.

Според запорното съобщение, цитирано в  сайта "Медиапуул", партията дължи на адвоката 4200 лв. затова, че е водил тези нейни дела през 2013 година.

 Бозаджиев твърди, че е получил много малка част от сумата, а заради забавянията и съдебните процедури тя се е утроила.  

Така се стигнало до изпълняването на негов иск за запориране на търговската марка "СДС". Това означава, че партията губи правата си върху класове и услуги, включително 11 изображения - логата на партията с трите й букви и популярното лъвче. Заповедта вчера е била изпратена в централата на партията.

Адвокатът твърди, че представляващите партията през годините не плащали дълга към него под различни предтексти - че не е парламентарно представена, че няма средства и т.н.

В момента те не могат по никакъв начин нито да продават, нито да прехвърлят, нито да лицензират на трето лице тези изображения.

Когато съдия-изпълнителят го остойности и го пусне за продажба, те просто ще изгубят този символ”, разказа още адвокатът.

От синята партия обаче отговарят, че по закон не могат да извършват търговска дейност и дори не са знаели, че търговската марка е регистрирана на името на партията.

"Дори да приемем, че има търговска марка, ние няма какво да правим с нея", твърди главния секретар на СДС Филип Кирев.

През 2013 същият политически деец подписва договора с адвоката, тогава като финансов директор на партията.  

Главният секретар на СДС не го интересува, че някой може да сложи върху вафли изпълнените с история символи на партията,

отчита адвокат Бозаджиев.

Така той отговори на думите на Кирев, че ако адвокатът реши да "продава вафли с името на партията - добре дошло, ще е реклама". 

Партията наема Бозаджиев след парламентарните избори през 2013г., когато не успява да влезе в парламента. В следващото Народно събрание традиционната десница имаше свои представители чрез коалицията Реформаторски блок. Лидерът на СДС Божидар Лукарски за 2 години беше икономически министър в рамките на управляваща коалиция между РБ и ГЕРБ.  

На последните парламентарни избори в края на март т.г. РБ, със СДС вътре, не успя да прескочи 4-процентовата бариера. Впоследствие държавата отне на партията правата върху емблематичната й централа на ул. "Раковски" 134 в София. 

В рамките на деня от СДС изпратиха до медиите информация, че 

дължимите на Бозаджиев суми са били служебно преведени от субсидията на партията към частен съдебен изпълнител. 

"Тези суми са преведени  към ЧСИ № 783 - Иван Чолаков, който е нает от адв. Бозаджиев, заради запора който той е наложил върху  търговската марка СДС", твърдят от партията.

"Дали въпросните суми са преведени от ЧСИ – Иван Чолаков към адв. Бозаджиев, СДС няма как да знае или да контролира", допълва се в позицията.