Започват археологическите проучвания на античен град Хераклея Синтика край Петрич

30 Април 2018 | 13:00
0 коментара
Култура

От днес започват археологически проучвания на античен град Хераклея Синтика.

Това каза Сотир Иванов, директор на Исторически музей – Петрич, цитиан от Фокус.

Той обясни, че за поредна година институцията, която ръководи ще работи заедно с Археологическият институт с музей към Българската академия на науките. Според Иванов съвместното партньорство между двете институции през годините е довело до това, че са успели изключително прецизно да разкопаят обектът, но също така да го реставрират, консервират  и експонират.

„Мащабите на това, което направихме все повече наподобява онзи археологически и туристически ресурс, който можем да наблюдаваме в утвърдени центрове като например Велико Търново. Това е нещо, което изключително много ни радва, но в същото време поставя изключително високи изисквания към разкопките, които предстоят“, каза още Иванов. Той добави, че първият етап от тазгодишните проучвания ще продължи 22 работни дни.

„С тях целим разширяване на централното градско пространство. Искам да подчертая, че основните решения ще взимаме на терен, защото ние не просто търсим научни открития, които са важни, но също така искаме да разкопаваме и експонираме античен град Хераклея Синтика като един цялостен комплекс. Идеята ни е не да затрудняваме, а да улесняваме туристите, затова и се стремим да разкопаем един цял квартал, а не отделни обекти от него“, подчерта Иванов.

Той допълни, че екипът, който ще проучва обекта има не само научни цели, но и образователни и естетически, което е в основната на един много важен за Община Петрич туристически ресурс.

Добавете Вашия коментар

TOP