Започва изграждането на водопровода към Перник

01 Февруари 2020 | 14:23
0 коментара
Бизнес

Започва изграждането на водопровода от Мало Бучино до Перник, който ще свърже софийската мрежа с тази на Перник, съобщиха от Министерството на икономиката.

Решението за изграждането на водопровода, за да се вземе вода от "Белмекен" и да се доведе до Перник, беше взето от Министерски съвет като единственото възможно, което да подпомогне Перник и кризата с обема на язовир "Студена". Решението беше прието и с гласуване от Столичния общински съвет, с което се даде разрешение за включване към ВиК-мрежата на София.

Изграждането на водопровода ще струва 26 млн. лв., а премиерът заръча тя да се построи предсрочно за 30, а не за 40 дни, както е планирано.

Воден режим бе въведен за Пернишка област на 18 ноември миналата година. Първоначално вода беше пускана за 10 часа през деня, а след това по 8 часа. В момента Перник е на режим, при който се пуска вода само по 7 часа на ден. През декември месец бе обявено бедствено положение в Перник, което бе удължено преди няколко дни.

За извършване на необходимите строителни работи се спира движението в участъка от разклона за с. Люлин до отбивката за регионалното депо за битови отпадъци, съобщиха от АПИ. До средата на февруари се ограничава движението по 1,2-километров участък от третокласния пътя Големо Бучино - Перник. Обходният маршрут е АМ "Струма" - общински път до с. Люлин - път III-802 Дивотино - Перник.

Добавете Вашия коментар

TOP