Започва голямото пътуване, повече полиция по пътищата

21 Декември 2018 | 06:40
0 коментара
Общество

Засилено полицейско присъствие ще има по пътищата на страната за празниците. От петък МВР започва сериозен контрол на движението. Очакват се хиляди автомобили да тръгнат на път, информира NOVA.

Агенция пътна инфраструктура променя организацията за движение по някои основни трасета.

 

На 14-тия километър от магистрала „Тракия” за празничните дни се въвежда реверсивно движение. В началото на почивките ще има две ленти за движение в посока Бургас и една към София, а в края на почивните дни се дава предимство на движението към София.

Всяко пътуване може да се окаже капан, доказало го е през годините и статистиката, затова подготовката е много важна. Рисковете на пътя познава много добре осемкратният рали шампион Димитър Илиев. Освен състезател той е и инструктор по безопасно шофиране. И знае, че всяко пътуване първо трябва да бъде добре планирано.

„Едно от сериозните предизвикателства е големият трафик.

Всеки трябва да си каже, че каквото и да е, няма да бърза, защото хората започват да правят необмислени изпреварвания и да спазват малка дистанция”, коментира Илиев.

За дистанцията основното правило е това да имаме поне 3 секунди пред колата пред нас. Средно времето ни реакция при спиране е около 1 секунда. „Колкото по-висока е скоростта, толкова по-важно е да спазваме това правило”, заяви Илиев.  

С особено внимание трябва да се преминават мостовете и виадуктите. „Достатъчно е само да е влажно времето и мостовете много по-лесно замръзват”, обясни Илиев.

Задължително колата трябва да е в добро техническо състояние

и чистачките да работят. В багажника трябва да имаме вериги за сняг, а дълбочината на грайфера на гумите трябва да е над 4 мм.

А след като сме стигнали до крайната си цел, отново трябва да сме отговорни – да не пием алкохол преди да седнем зад волана. Подценяването на това правило може да доведе до фатални грешки.

Добавете Вашия коментар

TOP